Veronika Honkasalo Koillisen äänikuningatar

Tapaninvainion äänestyspisteessä oli varsinaisena vaalipäivänä aamupäivästä oikein jonoa. Kuva Teija Loponen
Eduskuntavaalien vielä vahvistamattomien tuloksien perusteella kansanedustajina jatkavat Koillisesta Veronika Honkasalo ja Mari Rantanen. Varasijalle ylsi Teija Makkonen.
Tapulikaupungissa asuva Veronika Honkasalo nosti äänimääräänsä edellisvaaleista ja pääsi jatkoon 6058 äänellään. Tämän vuoden eduskuntavaaleissa Helsingissä oli jaossa 23 paikkaa, eli yksi enemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa. Lisäpaikan eli vaalipiirin viimeisen paikan otti perussuomalaisten tapaninkyläläinen Mari Rantanen. Helsingin vaalipiiri on Uudenmaan jälkeen Suomen toiseksi suurin. Sdp sai Helsingistä viisi paikkaa, eli kaksi paikkaa enemmän kuin vuonna 2019. Koillisesta ei kuitenkaan sosialidemokraatteja eduskuntaan yltänyt, vaikka puolue sai useimmissa kaupunginosissamme eniten ääniä. Helsingin pienin äänisaalis 9. Helsingin vaalipiirissä oli äänioikeutettuja 491 137, joista äänestämässä kävi 77,5 prosenttia eli 380 596 ihmistä. Helsingin heikoimmät äänestysprosentit olivat Vesalassa, Ylä-Malmilla, Kivikossa ja Jakomäessä, joissa kaikissa äänesti alle 60 prosenttia äänioikeutetuista.
Koillisesta ehdolla olivat seuraavat vasemmistoliiton Zahra Adbulla Pukinmäestä, ääniä hän sai 854, mikä on 75 vähemmän kuin edelliskerralla. Tapulikaupungissa asuva Veronika Honkasalo oli Koillisen menestyksekkäin ehdokas, ääniä Vasemmistoliittoa edustava nainen sai 6058, mikä on 212 ääntä enemmän kuin edellisvaaleissa. Pihlajamäestä eduskuntaan pyrki Jari Jakonen edustaen Vapauden liittoa. Hänen äänimääränsä oli 103. Puistolalainen Keskustan edustaja Virva Lehto nappasi 256 ääntä. Keskustan suutarilalainen Terhi Peltokorpi keräsi 2060 ääntä, mikä oli 283 ääntä edellisiä eduskuntavaaleja enemmän. Pitkän linjan poliitikko toimi kansanedustajana vuosina 2004–2007 ja 2014–2015.
Ensikertalainen Tomi Raitio Malmilta edusti sosialidemokraatteja keräten 799 ääntä. Jatkokaudelle lähti Tapaninkylässä asuva perussuomalaisten Mari Rantanen. Hänen äänimääränsä oli 3817, joka nousi peräti 893 äänellä edelliseduskuntavaaleista. Puistolalainen Tiina Sandberg Kommunistisesta puolueesta sai ääniä 129, joka oli 42 enemmän kuin edelliskerralla. Varasijalle jäi Tapulikaupungissa asuva Teija Makkonen, joka oli ehdokkaana perussuomalaisten listoilla keräten peräti 3383 ääntä. Äänimäärä kasvoi edelliskerrasta muhkeat 2703 äänellä.
Alueellisesti äänet jakautuivat niin, että Jakomäessä äänestettiin eniten perussuomalaisia. Pihlajamäessä, Pihlajistossa, Pukinmäessä, Malmilla, Siltamäessä, Suutarilassa, Tapanilassa ja Viikissä suurimman äänipotin keräsivät Sosialidemokraatit. Kokoomuksen kannattajia löytyi eniten Heikinlaaksosta, Puistolasta, Tapaninvainiosta, Tapaninkylästä ja Töyrynummelta.
Äänten tarkastuslaskenta valmistuu keskiviikkona 5.4., jolloin nyt kerrottuihin maanantaiaamun lukuihin on mahdollista tulla pieniä muutoksia.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliBarokkimusiikki soi Siltamäessä
Seuraava artikkeliLentokenttäalueen vesihuollon hinta yli 32 miljoonaa euroa