Universumin kaiut -dokumenttielokuva kertoo säveltäjä Kaija Saariahosta

Riitta Rask kokee dokumenttielokuvan Kaija Saariahosta yhdeksi elämänsä tärkeimmäksi työksi. Kuva Teija Loponen
Tapanilalainen Riitta Rask on ohjannut vahvan kulttuuridokumentin maailman arvostetuimmasta nykysäveltäjästä, Kaija Saariahosta. Ohjaajaa yllätti dokumenttia tehdessä se, kuinka tunnettu ja arvostettu taiteilija on maailmanlaajuisesti.
Dokumentissa käydään läpi säveltäjä Kaija Saariahon elämänkaarta lapsuudesta näihin päiviin. Ujo helsinkiläistyttö kasvoi maailmalla mainetta ja kunniaa keränneeksi säveltäjäksi, joka on asunut Pariisissa jo 40 vuotta. Idea dokumentin teosta syttyi toisaalta yllättäen, toisaalta kuin johdatuksena.
-Minulla on työn alla dokumenttifilmi Musiikkitaloon tulevien uusien konserttiurkujen teosta, tuo viisivuotinen projekti valmistuu tänä syksynä. Näiden urkujen valmistamiseen antoi Kaija Saariaho merkittävän lahjoituksen, miljoona euroa. Kerran, joulukuussa 2018, heräsin aamuyöllä ja mielessäni oli vahvasti ajatus, että minun olisi tehtävä henkilökuva Kaijasta. Tutkin, ettei sellaista dokumenttia ole tehty. Lopulta uskaltauduin kysymään Saariaholta, mitä mieltä hän ajatuksesta. Sain ilokseni myönteisen vastauksen, kertoo Riitta Rask dokumentin syntyhistoriasta.
-Tarkistin myös hänen syntymäaikansa, ja kun huomasin että Kaija täyttää 70 vuotta lokakuussa 2022, otin tavoitteekseni toteuttaa elokuvan hänen 70 -vuotisjuhlakaudelleen.
Dokumentin kuvauksia on tehty vuosina 2019-2022 Suomessa, Pariisissa, Tanskassa, Venetsiassa ja Barcelonassa. Rask kertoo, että kuvausten myötä hänelle selvisi, kuinka laajasti Kaija Saariaho tunnetaan maailmalla ja kuinka paljon hänen musiikkiaan soitetaan ympäri maailman konserttisaleissa, oopperoissa ja festivaaleilla. -Tuntuu, että hänet tunnetaan maailmalla jopa paremmin kuin Suomessa. Se, mikä myös yllätti ohjaajan, oli säveltäjän vaatimattomuus.
-Hän ei ole todellakaan mikään diiva, eikä itseään esille nostava ihminen, vaikka hänen musiikkiaan on soitettu 45 vuotta kaikkialla maailmassa ja hänelle on myönnetty 25 merkittävää palkintoa ja tunnustusta. Venetsian Biennaalin Kultainen leijona -elämäntyöpalkinnon hän sai syyskuussa 2021. Brittiläinen BBC Music Magazine järjesti vuonna 2019 säveltäjille kansainvälisen äänestyksen, jossa Kaija Saariaho rankattiin maailman tärkeimmäksi elossa olevaksi säveltäjäksi, Rask tietää.
-Saariaho on saanut useita todella upeita tunnustuksia, mutta ei koskaan nosta niitä itse esille, on Riitta Rask huomannut.
Saariahon ensimmäinen, vuonna 2000 ensi-iltansa saanut ooppera Kaukainen rakkaus oli heti kansainvälinen menestys. Kun ooppera esitettiin New Yorkin Metropolitanissa vuonna 2016, se oli sataan vuoteen kolmas naissäveltäjän luoma teos talon historiassa. Saariahon viimeisin ooppera, kouluampumisia käsittelevä Innocence, sai ensi-iltansa Ranskassa kesällä 2021 sekä Suomen Kansallisoopperassa syksyllä 2022. New York Times valitsi Saariahon vuonna 2021 tärkeimmäksi nykysäveltäjäksi maailmassa. Innocence saa lähivuosina esityksiä useiden eri maiden oopperataloissa.
Kaijan koko perhe on varsin taiteellinen ja tekee paljon yhteistyötä. Hänen miehensä Jean-Baptiste Barrière on säveltäjä ja multimediataiteilija, poika Aleksi Barrière ohjaaja, kääntäjä ja dramaturgi. Tytär Aliisa Neige Barrière on taitava viulisti ja kapellimestari, joka aloitti opintonsa Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla 2019. Raskin dokumentissa saavat perheen lisäksi puheenvuoron useat Saariahon työtoverit ja ystävät, kuten Susanna Mälkki, Magnus Lindberg, Esa-Pekka Salonen ja Sofi Oksanen.
Teatro Productionsin tuottama Universumin kaiut saa ensi-iltansa Doc Point -elokuvafestivaaleilla 3.2. Bio Rexissä ja seuraavana päivänä se nähdään Savoy-teatterissa. Elokuvan pituus on 80 minuuttia. Doc Pointin jatkoilla dokumenttielokuva esitetään Malmitalossa 7.2. klo 20 ja samoin Vantaan Lumosalissa 8.2. Näihin kahteen viimeiseen näytökseen on vapaa pääsy. Universumin kaiut valittu myös Tampereen lyhytelokuvajuhlien kotimaiseen kilpasarjaan. Dokumenttia tullaan esittämään lähivuosina useissa eri maissa.
Teija Loponen
Kaija Saariaho sai ansaitsemansa dokumentin elämäntyöstään.
Kuva Maarit Kytöharju
Edellinen artikkeliKoillisen tonttikaduilta lähtee parkkipaikkoja
Seuraava artikkeliMaakaasuputken siirto vaikuttaa ulkoilureittiin