Koillisen tonttikaduilta lähtee parkkipaikkoja

Monille Koillisen tonttikaduille tulee muutoksia pysäköintijärjestelyihin. Yksi niistä on kuvan Vainiotie, jossa pysäköinti tullaan kieltämään jalkakäytävän puolella. Kuva Teija Loponen
Muutoksia kahdeksassa kaupunginosassa
Helsinki tekee muutoksia tonttikatujen pysäköintijärjestelyihin jalkakäytävien kunnossapidon parantamiseksi. Ympärivuotisia muutoksia on kaupungissa tulossa noin 150 tonttikadulle, joilla kadunvarsipysäköinti vaikeuttaa merkittävästi jalkakäytävien auraamista ja liukkauden torjuntaa.
Uudet pysäköintijärjestelyt tarkoittavat esimerkiksi pysäköintikieltoa jalkakäytävän puolella tai pysäköinnin siirtämistä jalkakäytävän vierestä kadun toiselle laidalle. Muutokset vaikuttavat myös kadunvarsipaikkojen kokonaismäärään, sillä osa pysäköintipaikoista poistuu käytöstä ja osalla kaduista paikat ovat arkisin päiväsaikaan poissa käytössä. Syynä uuteen järjestelyyn on se, että nykytilanteessa etenkin kapeat jalkakäytävät päästään puhdistamaan lumesta vasta, kun pysäköidyt ajoneuvot on siirretty pois aurauskaluston tieltä. Tämä sekä hidastaa lumenpoistoa, että aiheuttaa ylimääräisiä työvaiheita ja kustannuksia. Muutoksia on tulossa Helsingissä seuraaville alueille: Haaga, Heikinlaakso, Herttoniemi, Jakomäki, Koskela, Kulosaari, Kumpula, Kuusisaari, Käpylä, Laajasalo, Lassila, Lauttasaari, Malmi, Munkkiniemi, Munkkivuori, Myllypuro, Pakila, Patola, Puistola, Pukinmäki, Reimarla, Siltamäki, Tapaninvainio, Tapulikaupunki, Toukola, Veräjämäki, Yliskylä ja Vuosaari. Muutokset tulevat voimaan pääosin tämän vuoden aikana.
Pukinmäessä Rälssintiellä pysäköinti siirtyy vastakkaiselle reunalle, paikkoja tulee lisää 10. Kuismatiellä laitetaan pysäköintikielto jalkakäytävän puolelle, samoin Myrttitiellä. Ukkostiellä pysäköinti siirtyy vastakkaiselle reunalle. Paikkoja on nyt yhteensä 120 ja jatkossa siis 130. Malmilla Anianpellontien pysäköinti siirretään vastakkaiselle reunalle, samoin Markkinatiellä ja Kellaritiellä. Näillä alueilla nykyiset 100 pysäköintipaikkaa säilyvät. Tapaninvainiolla Simpukkakujalle tulee aluepysäköintikielto arkisin 8 – 15, eli noin 15 paikkaa on rajoitetusti käytössä. Ahomäenkujalle tulee aluepysäköintikielto ja Uimarannantiellä tulee pysäköintikielto jalkakäytävän puolelle. Salavatiellä asetetaan pysäköintikielto eteläreunalle arkisin 8 – 16, jolloin noin 30 paikkaa on rajoitetusti käytössä.
Tyynelänkujalla ja Takaniityntiellä paikat ovat viikkosiivouksen vuoksi poissa käytöstä kerran viikossa. Satakielentielle, Käpylinnuntielle ja Tilhikujalle tulee pysäköintikielto arkisin jalkakäytävän puolelle. Tilhitiellä tulee pysäköintikielto jalkakäytävän puolelle arkisin 8 – 16, jolloin noin 45 paikkaa on rajoitetusti käytössä, sama rajoitus tulee Länsirinnetielle vieden rajoitetusti 65 paikkaa, Kotikaivontielle vieden 60 paikkaa rajoitetusti käytöstä ja Heinäpellontielle, jossa on jatkossa 50 paikkaa rajoitetusti käytössä. Vainiotielle tulee pysäköintikielto jalkakäytävän puolelle. Näillä kaduilla on nykyisin paikkoja yhteensä 705, tulevaisuudessa 440 ja rajoitetusti käytössä 265 paikkaa.
Siltamäessä Revontulentien pysäköinti siirtyy vastakkaiselle reunalle. Puistolassa Mielikintiellä pysäköintikielto asetetaan jalkakäytävän puolelle. Heikinlaaksossa Kirvestiellä tulee olemaan pysäköintikielto länsireunalla arkisin 8 – 16, jonka seurauksena noin 65 paikkaa on rajoitetusti käytössä. Kirsitielle tulee pysäköintikielto jalkakäytävän puolelle. Nykyisin pysäköintipaikkoja on 115, jatkossa 50 sekä rajoitetustikäytössä 65 paikkaa. Tapulikaupungissa Porvarintielle tulee pysäköintikielto kello 8-16 aikavälille kadun eteläreunalle. Noin viisi paikkaa on jatkossa rajoitetusti käytössä. Jakomäessä Mätästiellä pysäköinti siirtyy vastakkaiselle reunalle, paikkamääränä säilyy 190.
Teija Loponen

Edellinen artikkeliPaljon muuttuu
Seuraava artikkeliUniversumin kaiut -dokumenttielokuva kertoo säveltäjä Kaija Saariahosta