Asuntokaupan odotetaan vilkastuvan

Asunto- ja kiinteistökauppojen määrä käytetyissä kohteissa väheni Suomessa viime vuonna vajaan viidenneksen. Koillisessa kauppojen määrä laski jokseenkin Suomen keskivertomäärän eli -15 %.
-Asuntokauppa on meillä todella vahvasti tarvelähtöistä: kotia vaihdetaan elämäntilanteiden muuttuessa, toteaa Kiinteistömaailma-yrittäjä Kirsi-Marja Johansson-Torvinen. Loppuvuonna hiljentyneessä markkinassa on kertynyt jopa tuhansien tekemättömien kauppojen suma, joka odottaa purkautumistaan. Merkkejä virkistyvästä kaupasta on jo havaittavissa. Kiinteistömaailma Malmin ja Puistolan sekä Sipoon yrittäjä Kirsi-Marja Johansson-Torvisen mukaan kauppamäärät vähenivät viime vuonna Koillis-Helsingissä erityisesti omakotitaloissa: -31%. Kerrostaloissa määrä väheni 19%, mutta rivitaloissa vain 6%. Erillis- ja luhtitaloissa kauppaa käytiin jopa edellisvuotta vilkkaammin, mutta niiden osuus kokonaisuudesta on pieni. -Vuoden 2021 vertailuluvut ovat toki kovat, kun ihmiset hakivat koronavuonna tilaa elämiseen. Mutta kiistatta vuoden 2022 loppu oli vaisun asuntokaupan aikaa. Tuntumamme on, että nyt alkuvuodesta asuntonäytöillä on alkanut olla vilkkaampaa ja yhteydenottoja on tullut enemmän. Ensimmäisiä merkkejä virkistyvästä kaupasta on alkanut selkeästi näkyä, sanoo Johansson-Torvinen. Johansson-Torvisen yrityksen kiinteistönvälittäjät kolmessa Kiinteistömaailman asuntomyymässä välittivät vuonna 2022 lähes 300 kotia, kun mukaan lasketaan sekä myyntikohteet että vuokravälitys. Määrä laski edellisvuodesta vain viitisentoista kappaletta.
Leimallista vuodelle 2022 oli, että digitaalisia asiointimahdollisuuksia hyödynnettiin asunto- ja kiinteistökaupassa yhä systemaattisemmin. -Käytännössä se tarkoittaa, että myyjä ja ostaja voivat allekirjoittaa kaupat sähköisesti, eikä yhteiseen kauppatilaisuuteen tarvitse etsiä kaikille sopivaa aikaa, elleivät osapuolet niin halua. Digiasiointi on yksi tekijöistä, joilla pystyimme myös vuonna 2022 selkeästi alan keskimääräistä nopeampiin keskimääräisiin myyntiaikoihin. Se ei ole ainoa tekijä, mutta nopeuttaa kauppaprosessia osaltaan, Johansson-Torvinen lisää. Venäjän hyökkäyssota, korkotason nousu ja elinkustannusten kasvu vaikuttivat vuoden 2022 kauppamääriin merkittävästi erityisesti vuoden viimeisinä kuukausina. Aikaisempia hinnankehitysennusteita onkin jouduttu laskemaan loppuvuoden supistuneen kysynnän seurauksena. -Merkittäviä hinnanalennuksia ei kuitenkaan ole odotettavissa, koska moni myyjä lykkää mieluummin myyntiä kuin alentaa hintaa selvästi. Asunnon tai kiinteistön varustelutasolla on iso merkitys siihen, mihin kunkin kohteen hintataso keväällä asettuu. Energia- ja ylläpitokustannuksilla on yhä suurempi merkitys ostajille, Johansson-Torvinen sanoo. TL

Edellinen artikkeliLuvassa alueellisia vanhempainiltoja
Seuraava artikkeliPukinmäessä erilainen vuoden alku