Don Hamlet siirtyi mafian maailmaan

Hamletille selviää videolta, mitä isälle tapahtui. Kuva Teija Loponen
Tapanilan Työväen Näyttämöllä nähdään räväkkä tragikomedia
Ohjaaja Ari Wahlsten on muokannut maailmankuulun Shakespearen Hamlet -tragedian aivan uuteen muotoon, jossa Kummisedän maailma on vahvasti läsnä.
Ari Wahlstenin käsikirjoituksessa lojaalisuus ja uskollisuus saavat ihan uudet ulottuvuudet ja hierarkiat ovat vahvoina, kuten mafialla ainakin. Perhe on pahin, mutta harva arvaa, kuinka paha se voi näissä piireissä ollakaan.
-Alunperinhän Hamlet on tragedia, mutta siinä on niin paljon myös komediallisia piirteitä, etta tragikomedia syntyi helposti. Näyttelijöille tämä käsikirjoitus on sikäli helpompi, että Shakespearen runomittoja ei siinä juurikaan ole, pohdiskelee jo monia näytelmiä Tapanilan Työväen Näyttämöllä ohjannut ja myös sovittanut Ari Wahlsten. Pääosan esittäjällä riittää runsaasti vuorosanoja ja haastavaa on Wahlstenin mukaan myös se, että hänen tulee kyetä vaihtamaan silmänräpäyksessä tunnetilasta toiseen.
Kaikilla näyttelijöillä ovat haasteena käsikirjoituksesta löytyvät piilomerkitykset sanoissa ja teoissa, se mitä sanotaan on aivan muuta kuin mitä tehdään.
-Tämä on hyvä porukka ja he pystyvät siihen, vaikka harjoituksia ei ole alusta asti voitu käydä läpimenoina, kuten olisi hyvä. Tänä vuonna esitys tehdään vähän pienemmällä miehityksellä ja meillä on myös yksi uusi kasvo joukossa, Kalle Teivaala. Muut ovat olleet mukana edellisissäkin tuotannoissa, Wahlsten toteaa. Ohjaaja kiittelee tapanilalaista yleisöä avarakatseisuudesta. -Esimerkiksi Setä Tuomon tuvan kohdalla pohdin, voiko sellaista esittää täällä. Mutta yleisö piti siitä! Siksi uskon, että myös tämä Don Hamlet saa hyvän vastaanoton.
Pääosan esittäjä Juha Siltala tuli aikoinaan teatteriin mukaan soittajaksi. Vodkaturistiin tarvittiin haitarinsoittajaa ja siihen soittokeikkoja tekevää Juhaa pyydettiin mukaan.
-Teen edelleenkin soittohommia, sillä tykkään viihdyttää yleisöä. Kyllä minä täällä lavalla näyttelijänäkin viihdyn, kun ei tarvitse esittää itseään. Kymmenen vuotta on harrastuksessa jo vierähtänyt, hän laskeskelee. Runsas repliikkien määrä ei Hamletissa Juhaa kauhistuttanut, vastaavia puherooleja on osunut kohdalle ennenkin.
-Haastavinta ovat tunnetilat, joissa pitää hetkessä siirtyä aivan eri fiilikseen. Välillä olla skarppi ja samantien saadakin toiset vakuuttumaan, että kaikki ei pään sisällä ole ihan kunnossa. Samoin tunteiden pidättelyn esittäminen on hetkittäin haastavaa, Juha pohdiskelee. Parasta näytelmässä on muusikkomiehen mielestä Kummisedän musiikki.
Tapanilan Työväen Näyttämöllä koittaa ensi-ilta lauantaina 28.1. klo 15 ja esityksiä nähdään sen jälkeen lauantai- ja sunnuntai iltapäivisin. Näytöksiä on yhteensä kymmenen, montakohan hylsyä ehtii yleisön joukkoon sinä aikana vierähtää. Lippuja, 14-29 e, saa sekä netistä että ovelta Tapanilan Työväentalolta.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliKaupunkitaidetta Malmilla
Seuraava artikkeliLuvassa alueellisia vanhempainiltoja