Malmin kirkko sulkeutuu remontin ajaksi

Malmin linnamainen kirkkorakennus tulee kokemaan perusteellisen remontin.
Nelisenkymmentä vuotta vanha Malmin kirkko tulee olemaan pari vuotta poissa käytöstä. Kosteusvaurioistakin kärsinyt kirkkorakennus remontoidaan perusteellisesti ja samalla sen tilat muutetaan monikäyttöisemmiksi.
Vuonna 1981 valmistunut Malmin kirkko on arkkitehti Kristian Gullichsenin käsialaa. Sitä on muun muassa verrattu goottilinnaan ja katakombeihin. Kirkon pihaan tullaan kuin linnan pihaan kellotornin läpi. Osa tiiliseinistä aaltoilee saaden ulkoa lankeavan luonnonvalon leikkimään kirkkosalissa. Malmin kirkko oli valmistuttuaan moderni monitoimikirkko. Siinä on kirkkosalin lisäksi musiikkisali, kaksi seurakuntasalia, kaksi takkahuonetta ja kerhotiloja. Nyt sitä on tarkoitus uudistaa edelleen tulevaisuuteen sopivaksi.
-Rakennus on korjauksen tarpeessa, sillä se on kärsinyt kosteusvauriosta, uusittava on myös vesieristeet ja salaojat, kokonaisuudessaan talotekniikka on tullut tiensä päähän, listaa hallintopastori Anni Punkka välttämättömiä korjaustarpeita. Seinien tiiliverhous vaihdetaan ja seinien ilmanvaihtoa parannetaan.
Kirkon tilojen käytettävyyttä on mietitty tarkoin ja yhtenä tärkeänä osatekijänä on muunneltavuus.
-Tiloihin rakennetaan esimerkiksi pieniä keskustelutiloja ja tilaelementtejä, jotka eivät ole kiinteitä, vaan purettavia ja muokattavia sisätiloja. Ne eivät määritä koko tilaa ja sen käyttömahdollisuuksia, Punkka kuvaa. Osa kirkon kiinteistä penkeistä korvataan irtotuoleilla, joka lisää myös kirkkosalin saavutettavuutta erilaisille ihmisille. Remontissa äänentoisto ja valaistus paranevat, valkokankaan käyttö helpottuu, ja uusi teknologia sulautetaan huomaamattomasti osaksi 40 vuotta vanhaa kirkkotilaa.
-Tarkoitus on tehdä tässä myös kulttuurisesti kestävä teko, ja kunnioittaa rakennuksen omaa tyyliä. Kaupunginmuseon kanssa on tehty hyvää yhteistyötä, Punkka kertoo. Ekologista kestävyyttä tavoitellaan parantamalla energiatehokkuutta, asentamalla maalämmön ja aurinkopaneelien vaatimaa tekniikkaa ja parantamalla edellytyksiä sähköautojen latauspisteille. Vanhoja kalusteita hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan.
Kirkon on tarkoitus avautua nykyistä paremmin myös kadulle ja ohikulkijoille päin. Kulkua linnamaiseen kirkkoon helpotetaan myös lastenvaunujen tai muiden välineiden kanssa kulkeville.
-Nykyinen asunto kirkkorakennuksen alakerrassa muutetaan kokoontumistiloiksi. Sen käyttöä suunnitellaan yhdessä. Tärkeintä olisi, että ne tilat mahdollistaisivat mahdollisimman erilaisten ihmisten omaehtoisen toiminnan, Punkka toivoo. Erilaisten ryhmien tilojen käyttöä tulee helpottamaan uusi lukitusjärjestelmä ja seurakuntalaisten oma keittiö, joka palvelee esimerkiksi kerhoja. Asunnon paikalle avattavaa yhteisötilaa ovat olleet suunnittelemassa muun muassa lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin työpajojen osallistujat. Nuoret toivoivat mukavaa ja monipuolista olohuonemaista tilaa, jossa olisi luovaa tekemistä, muun muassa pelejä, biljardi ja ompelukone. Kirkko on tarkoitus saada uudelleen käyttöön keväällä 2025.
Teija Loponen
Kirkkosalista tullaan poistamaan osa kiinteistä penkeistä, jotta siitä saadaan monikäyttöisempi.
Kuva Teija Loponen
Edellinen artikkeliKoillisessa ulkokuntoilun katvealueita
Seuraava artikkeliMalmin lentoaseman terminaali suljetaan