Koillisessa ulkokuntoilun katvealueita

Pukinmäen liikuntapuiston ulkokuntoilupaikka kuuluu ensimmäisenä kunnostettaviin kohteisiin. Kuva Teija Loponen
Lähiliikunta- ja ulkokuntoilupaikkoja lisätään ja kunnostetaan
Tänä vuonna Helsinki panostaa noin 270 miljoonaa euroa kulttuuriin ja vapaa-aikaan. Toimialan investointivaroissa on varauduttu muun muassa uusien lähiliikuntapaikkojen ja ulkokuntoilupaikkojen rakentamiseen. Vuosittain kaupunki voi rakentaa kahdesta kolmeen suurta kohdetta tai useita pienempiä. Investointeja kohdistetaan erityisesti kaupunkiuudistusalueille, joista yksi on Malmi.
Lähiliikuntapaikkojen sijoittelussa tullaan jatkossa ottamaan aiempaa enemmän huomioon myös kouluverkosto ja koulunpihojen tarjoamat mahdollisuudet lähiliikuntapaikkaverkoston täydentämisessä. Uusien lähiliikuntapaikkojen rakentamisessa ja nykyisten kunnostamisessa ensisijalla ovat huonokuntoisten kohteiden kunnostaminen ja turvallisuusriskien poistaminen, verkoston puutteiden ja aukkopaikkojen täydentäminen sekä lähiliikuntamahdollisuuksien lisääminen ja alueellisten hyvinvointierojen lieventäminen. Lähiliikuntapaikkojen verkostossa todettiin Koillis-Helsingissä katvealueita, joita löytyy Heikinlaakson, Suurmetsän, Pihlajiston-Pihlajamäen sekä kenties tulevaisuudessa rakentuvan Malminkentän alueilla.
Erikokoisia ulkokuntoilupaikkoja on määrällisesti lähiliikuntapaikkoja enemmän. Parhaillaan suunnitteilla ja rakenteilla olevien kohteiden myötä ulkokuntosalien sekä suurien ja keskikokoisten ulkokuntoilupaikkojen verkosto tulee jakautumaan entistä paremmin ympäri kaupunkia. Ulkokuntoilupaikkojen verkostossa merkittävinä katvealueina erottuvat erityisesti eteläinen ja itäinen kantakaupunki. Lisäksi selkeitä katvealueita tunnistettiin Koillis-Helsingissä Heikinlaaksosta, Tapaninkylästä, Jakomäen-Alppikylän sekä Pihlajiston-Pihjalamäen alueilta. Peruskunnostettavat lähiliikunta- ja ulkokuntoilupaikat on luokiteltu nopeasti ja pidemmällä aikavälillä toteuttaviin hankkeisiin. Ensimmäisenä kunnostettavat kohteet ovat Pukinmäen liikuntapuiston lähiliikuntapaikka ja ulkokuntoilupaikka, Tapaninvainion uimarannan ulkokuntoilupaikka sekä Vesalan, Kannelmäen, Laajasuon, Herttoniemen, Laajasalon, Mustikkamaan, Vuosaaren ja Kivikon liikuntapuiston lähiliikuntapaikat.
Uusia lähiliikuntapaikkoja esitetään verkoston aukkopaikkoihin.
Ensimmäisenä toteutettavat kohteet ovat Kruunuvuorenrannan, Mustikkamaan ja Ala-Malmin liikuntapuiston lähiliikuntapaikka, sekä Itäkeskus. Seuraavaksi toteutettavat kohteet ovat Ojapuiston, Vuosaaren, Käpylän, Koskelan, Pakilan ja Pihlajisto / Pihlajamäen lähiliikuntapaikat sekä Pitäjänmäki. Muut lähiliikuntapaikkoja saavat alueet ovat Töölö, Länsi-Pasila, Postipuisto, Oulunkylä / Veräjämäki, Heikinlaakso, Länsi-Herttoniemi, Laajasalo ja Malminkenttä.
Ensimmäiset uudet ulkokuntoilupaikat rakennetaan muun muassa Kruunuvuorenrantaan, Ruskeasuolle, Siltamäen liikuntapuistoon, Stansvikin uimarannalle ja Ala-Malmin liikuntapuistoon Kakkosvaiheeseen sisältyvät Jakomäki / Alppikylä ja sekä Pihlajisto / Pihlajamäki. Viimeisessä vaiheessa ulkoliikuntapaikat nousevat myös Tapaninkylään, Pakilaan, Heikinlaaksoon ja Yliskylään.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliPyöräreittien valaistuksesta kysellään
Seuraava artikkeliMalmin kirkko sulkeutuu remontin ajaksi