Monitoimitalojen rakentaminen myllertää Siltamäki-Suutarilan koulut ja päiväkodit

Kuvis Siltamäen ala-aste tullaan purkamaan kaksi kertaa suuremmaksi suunnitellun uuden monitoimitalon talolta. Kuva Teija Loponen
Uutta Koillis-Helsinkiä -verkkotilaisuudessa lokakuussa kuultiin Tilat ja palvelut -palvelun projektinjohtaja, arkkitehti Ari Hulkkosen kertomana, miten Siltamäki-Suutarilassa on suunniteltu palvelurakennusten toteuttamista.
Aiemmin asukkaat olivat saaneet kommentoida palvelutilaverkkouudistusta ja heiltä toiveena olivat pienet yksiköt lähellä kotia. Nyt suunnitelmissa on kuitenkin kaksi suurta monitoimitaloa, joista toiseen tulee tilat kahdeksalle sadalle ja toiseen 900 lapselle. Jotta Suutarilan nykyinen monitoimitalo voidaan purkaa, rakennetaan ensin Vaskiniityn väistötilat peltokäytössä olevalle puistokaava-alueelle. Siihen haetaan poikkeamispäätös määräajaksi. Väliaikaistilojen sijoituspaikan savinen peltopohja nosti esiin yleisökysymyksen, mutta Hulkkosen mukaan märkyys ja pehmeys ovat tiedossa ja ne huomioidaan rakentamisessa.
Kaupungin tavoitteena on, että Vaskiniityn väistötilojen pohjarakentaminen tapahtuisi vuonna 2023. Väistötilojen on tarkoitus olla käyttöönottovalmiina syksyllä 2024 ja väliaikaiset tilat olisivat käytössä vuodet 2024-2028. Vaskiniityn väistötiloihin tullaan sijoittamaan perusopetustilat 350 oppilaalle ja päiväkotitilat 140 lapselle. Nuorisotiloja sinne on tulossa suunnitelmien mukaan 400 m2 ja Siltamen kirjastolle käyttöön 120 m2. Koko rakennuksen suuruusluokka olisi 5700 brm2.
Vaskiniityn väliaikaistilojen valmistuessa voidaan aloittaa Suutarilan nykyisen monitoimitalon purku. Sen on tarkoitus toimia vielä kevätkausi 2024 normaalisti, eli purkaminen käynnistyisi syksyllä 2024. Uusi Suutarilan monitoimitalo tulee olemaan vanhaa suurempi ja rakennusoikeuden ylityksen vuoksi siihen joudutaan hakemaan poikkeamispäätös. Perusopetus-, päiväkoti-, nuorisotila- ja kirjastokäyttöön on tulossa yhteensä 12 000 brm2, jossa koulua kävisi noin 700 oppilasta ja päivähoidon puolella telmisi yli 200 lasta. Uusi monitoimitalo valmistuisi suunnitelmien mukaan alkuvuonna 2027.
Toinen monitoimitalo tullaan rakentamaan Siltamäkeen ja sen alta puretaan vanha Siltamäen ala-asteen rakennus alkuvuonna 2027. Siltamäen monitoimitalo tulee olemaan kaksi kertaa suurempi kuin nykyinen ala-asteen koulu ja tätä varten tarvitaan asemakaavamuutos. Tilaa monitoimitalossa olisi 11000 brm2, joka jakautuisi noin 700 oppilaalle ja noin sadalle päivähoidossa käyvälle lapselle. Uudisrakennuksen oletetaan valmistuvan käyttökuntoon vuonna 2029. Molemmat koulut tulisivat olemaan täyden luokkasarjan peruskouluja, eli niissä opiskeltaisiin läpi peruskoulun ensimmäiseltä luokalta yhdeksänteen.
Ari Hulkkosta oli pyydetty kertomaan myös muutaman sananen Siltamäen ostoskeskuksen tilanteesta. Sen asemakaavanmuutosta aletaan valmistella, kun omistajalta kaavamuutoshakemus sitä varten tulee. Ostoskeskuksen tontille suunnitellaan uutta liike- ja asuinrakentamista. Päiväkodin tontti voidaan myös rakentaa, ellei sitä tarvita kehitettävän palveluverkon osaksi. Vanhat rakennukset puretaan, eikä uutta uimahallia ole tontille tulossa. Sen sijaan Hulkkonen nosti esiin, että uimahallia voisi ehkä pohtia palveluverkkotutkimuksessa vapaaksi jäävälle tontille.
Teija Loponen

Suutarilan monitoimitalo tulee sekin tiensä päähän.

Edellinen artikkeliKaupunkipyöräkausi oli menestys
Seuraava artikkeliKaroliinien jäljillä Tapaninvainiossa