Malmilla tempaistaan perjantaina ukrainalaisten hyväksi

Mikael ja Raakel veivät tavaraa Dnipron paloasemalle.
Palomiesten luotiliivit tehdään rekan jousista. Niillä kertyy painoa yli 40 kiloa.
Pommin sytyttämä talo, Bakhmut.
Ukrainassa on myös taistelemassa vapaaehtoisia suomalaisia, joille vietiin muun muassa villasukkia ja muita tarvikkeita.
4-vuotias Liza kuoli rattaisiinsa ohjusiskussa heinäkuussa. Paikalle on viety paljon muistoesineitä.

Malmilainen Mikael Kojima ja Raakel Tasanen ovat käyneet jo yli kymmenen kertaa viemässä avustuslasteja alkuun Puolan rajalle vastaanottokeskuksiin ja nykyään jo syvälle Ukrainaan. Viimeisimmällä reissulla ohjukset ujelsivat auton yli, mutta he pääsivät turvallisesti taas takaisin.

Lastina Ukrainaan on yleensä lämmintä vaatetta, kuivamuonaa ja lääkintätarvikkeita. Ukrainaan on viety myös muun muassa ambulanssi ja siihen liittyviä tarvikkeita. Nyt viime reissulla mukana oli elintarvikkeiden lisäksi malmilaisen Preston lahjoittamia sammutustarvikkeita, jotka annettiin sikäläiselle pelastusasemalle.

-Olimme silloin Dniprossa, kun tapahtui se Zaporižžjan ohjusisku. Siinä kohteena oli rautatieasema, mutta ohjus lensikin sen yli bussivarikolle tuhoten 52 bussia täysin ja vaurioittaen kymmeniä muita busseja. Sammutustarvikkeille on todella tarvetta, sillä joka paikkaan ei paloautolla pääse, kertovat Mikael ja Raakel. Mikael ja Raakel kehuvat paikallisia todella rohkeiksi ja sinnikkäiksi, moni joutuu venymään yli jaksamisensa, mutta ei silti valita tai heitä pyyhettä kehään. -Putinin syntymäpäivän aikaan viime viikon lopulla koko maassa oli hälytys päällä ja moni pelkää mitä tapahtuu. Karu totuus on, että venäläiset suorastaan pyrkivät pommittamaan siviilikohteita, asukkaita ei säälitä pätkääkään, Raakel murehtii.

Vaikka avustusmatkat ovat vaarallisia, kaksikko ja muut Ukrainaa auttavat tahot eivät ole lannistuneet. Työtä auttaa se, että avustuksia kertyy varsin mukavasti eri puolilta Suomea. -Nyt talven lähestyessä olisi erityinen tarve lämpimistä kerrastoista, villasukista, makuupusseista ja -alustoista sekä edelleen kuivamuonasta. Raivausvälineistöä tarvitaan kipeästi, samaten turvakenkiä ja maihareita raivaajille. Ensiaputarvikkeista on jatkuva pula, Raakel listaa. -Veimme juuri reilu viikko sitten siellä auttaville suomalaistaistelijoille lämmintä vaatetta ja muita tarvikkeita. Samaten saimme hienon lahjoituksen sammutusvälineitä palomiehille. He muuten joutuvat käyttämään rekan jousista tehtyjä 40-kiloa painavia luotiliivejä, kun muuta suojaa ei ole tarjolla. Tulee siinä pojille hiki liikkuessa, tuumi liiviä testannut Mikael. Jokaiselta matkalta he myös tuovat Suomeen pakolaisia. -Useimmat eivät halua lähteä Ukrainasta ennen kuin on aivan pakko. Yleensä vasta sitten, kun naapuritaloa on pommitettu, he ilmoittautuvat lähtijöiksi. Kuulimme juuri, että Varsovassa 1500 ihmistä odottaa pääsyä eteenpäin. Tällä reissulla muuten majoituimme yhden yön sellaisessa perheessä, jotka olimme jo kertaalleen tuoneet Suomeen sotaa pakoon, mutta he mutta palasivat jo takaisin.

Avustuskuorman vieminen Ukrainaan ei ole ilmaista. Laivamatkoihin ja auton polttoaineeseen kuluu matkaa kohden noin 1000 euroa. Tuota summaa kerätään kasaan Keräysluvan RA/2022/1255 turvin, tilille FI02 5290 0220 816860 (Joona Tasanen) voi haluamansa summan laittaa ja viestiksi Slava Ukraini. Auttaa voi myös ensi perjantaina, jolloin Lions Club Malmittaret järjestää Malmin Citymarketin edustalla Ukraina-keräyksen, jonka Mikael ja Raakel hoitavat perille. Keräykseen 14.10. klo 11-18.30 voi ostaa/tuoda kaakaojauhetta, kahvia, teetä, suklaata, retkimuonaa, kuivamuonaa, lasten ruokaa, pussipuuroja, energiapatukoita, kerrastoja, sukkia, työkäsineitä, taskulamppuja ja paristoja, puukkoja, eläintenruokaa, työkaluja tai lääkintätarvikkeita, sekä lapsille puuha/värityskirjoja sekä värikyniä. Lisäksi voi tuoda myös käytettyjä puhtaita makuupusseja ja makuualustoja sekä retkikeittimiä.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMiten luontopalveluita pitäisi parantaa?
Seuraava artikkeliTullikirjurinpuistossa oli uhkana käyttökielto