Miten luontopalveluita pitäisi parantaa?

Vanhankaupunginlahdella kaupunki on lisännyt luonnossa liikkujien palveluita. Missä niitä tarvitaan lisää ja mitä palveluita pitäsi olla? Kuva Teija Loponen

Nyt asukkaat saavat vastata siihen, mitä palveluita he kaipaavat kaupungilta, jotta luonnossa liikkuminen olisi mukavaa?

Kaupunki valmistelee ensimmäistä luontopalvelulinjaustaan, jolla pyritään turvaamaan Helsingin luontoalueiden monimuotoisuus sekä tarjoamaan asukkaille ja vierailijoille hyvät mahdollisuudet nauttia luonnosta.

Kaupungissa sijaitsevat luontoalueet ovat tärkeitä asukkaiden virkistäytymiselle sekä terveyden edistämiselle. Niiden käyttöpaine on kasvanut ja suuren kävijämäärän vuoksi luontoon tarvitaan opastettuja reittejä ja viihtyisiä taukopaikkoja. Merkityillä reiteillä ja taukopaikoilla ohjataan liikkumista, jotta herkkä luonto ei kuormittuisi liikaa.

Linjauksessa selvitetään miten palveluita tulisi kehittää, jotta ne olisivat mahdollisimman kattavia ja tasapuolisia, ja mahdollistaisivat samalla luontoarvojen säilyttämisen. Linjauksessa kartoitetaan myös luontopalvelujen nykytila. 

Luontopalveluja tarjotaan luonnonsuojelualueilla sekä metsäisillä ja merellisillä virkistysalueilla, joista osa sijaitsee kaupungin ulkopuolella. Luontokohteiden lisäksi kaupunki tarjoaa verkossa digitaalisia oppaita ja muuta luontotietoa, jotka edistävät luonnon tuntemusta ja arvostusta.

Nyt kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa asiaan kertomalla luontopalveluihin liittyvistä toiveistaan kaupungin sivuilta löytyvässä verkkokyselyssä, joka on avoinna 12. lokakuuta asti.

Siinä kysellään mitä luontopalveluita ja missä käyttää, kuinka tyytyväinen niihin on ja missä paikoin palveluita pitäisi lisätä.

Luontopalvelulinjauksen laatiminen on osa luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelmaa 2021–2028 (LUMO). Linjauksen on tarkoitus valmistua keväällä 2023. 

Teija Loponen

Edellinen artikkeliNäköalatorni Malmin lentokentälle
Seuraava artikkeliMalmilla tempaistaan perjantaina ukrainalaisten hyväksi