Vapaus

Vapauden arvon, mahdollisuuden mennä, tulla ja tehdä mitä haluaa, huomaa vasta kun sen  menettää. Tuo liikkumisen ja osallistumisen vapaus meni valtaosalta ihmisiä koronan myötä. Kokoontumisia ei sallittu, tapahtumia ei järjestetty, nuorisotalotkin sulkivat välillä ovensa. Kun kouluakin käytiin etänä, jäivät monet nuoret todella yksin. Tätä nuorten kokemaa yksinäisyyttä ja syrjäytymistä pyritään nyt hälventämään juuri alkaneen Yhteisvastuukeräyksen avulla. Malmin seurakunta käyttää sekin sille jäävän yhteisvastuukeräystuoton yksinäisten nuorten tilanteen kohentamiseen. Nyt on taas vapaus kohdata toisia, ihan nokikkain. Kohtaamisiin seurakuntakin nyt panostaa nuorten kohdalla.

Ystävänpäivää vietetään 14.2. Ystävät tuovat iloa elämään.

Nuoret eivät kuitenkaan ainoa syrjäytynyt ryhmä ole. Koteihinsa joutuivat eristäytymään myös seniorit, jotka kuuluivat ikänsä puolesta suurimpaan riskiryhmään. Nyt kokoontumiset ja erilaiset toiminnat taas alkavat, mutta niiden järjestäjät eivät tiedä, miten saada kaikki mukaan, lähtemään ulos neljän seinän sisältä. Osa on jo niin tottunut pysymään kotona ja yksin, että lähteminen muiden seuraan saattaa jopa pelottaa. Olisi tärkeää, että ketään ei unohdeta kotiin. Muiden kannustus ja yhteydenotot harrastuksista pois jääneisiin ovat tärkeitä, jotta elämä palautuisi jokaisen kohdalla tuttuihin, seurallisiin uomiiinsa.

Ensi tiistaina vietetään Ystävänpäivää. Ystävänpäivää on totuttu pitämään pitkälti rakastavaisten päivänä amerikkalaisen mallin mukaan. Onneksi meillä Suomessa on osattu Ystävänpäivänä muistaa myös hyviä ystäviä. Muistaminen voi olla kortti, viesti tai puhelu, sen ei tarvitse olla mikään tavara, vaikka paljon erilaisia ystävänpäivätuotteitakin on tarjolla. Pandemian aikana ystävät ovat olleet kultaakin kalliimpia. Etenkin sellaiset ystävät, jotka pitävät yhteyttä ja kantavat huolta toistensa hyvinvoinnista ja auttavat tarvittaessa. Oikea ystävä ei kysy palkkaa avustaan, eikä vaadi vastapalvelusta. Wikipediassa ystävyys määritellään vapaaehtoiseksi ja tasa-arvoiseksi suhteeksi, jossa osapuolet viettävät aikaa yhdessä ja jakavat henkilökohtaisia asioitaan. Karu totuus on, että ilman ystäviä elämä olisi paljon ankeampaa.