Pukinmäki-Seuralta kannanotot Eskolantien ja Säterintien suunnitelmiin

Pukinmäki-Seura toivoo, että purettavan liikerakennuksen palvelut, kuten terveysasema ja nuorisotalo, säilyisivät alueella. Kuva Teija Loponen

Pukinmäen kaavamuutoshankkeet Eskolantie 1, 3 ja 5 sekä Säterintie 2 ja 4 osalta kuvaavat Pukinmäki-Seuran mukaan ajankohdan henkeä: asuminen entistä tiiviimmäksi ja asuinkerrostalot sekä liikerakennukset entistä korkeammiksi.

-Aivan keskeistä on kuitenkin mittakaavan ja tyylin istuminen ympäröivään rakennuskantaan. Toivommekin, että kaiken luonnollisena lähtökohtana olisi mieluummin kaupunginosamme nykyistä ilmettä kunnioittava kuin sitä tietoisesti rikkova suunnittelu, seura toteaa vastauksessaan kaupungille.

-Mielenkiintoinen ratkaisuehdotus on, että ns. riittävän suurta kenkälusikkaa käyttämällä voitaisiin Eskolantie 3-5:n tonttialueelle sijoittaa yhteensä 86 uutta asuntoa sekä 34 uutta autopaikkaa.

Maapintaa säästyy enemmän, jos hyödynnetään A-vaihtoehtoa. Se puolestaan merkitsisi kerroskorkeuden lisäämistä kahdeksaan, jos halutaan pitää kiinni asetetusta asuntojen määrällisestä tavoitteesta. Uudisrakennuksen sijoittuminen vähemmän kaavamaisesti vinottain voisi ilmeisesti keventää korkean massan ilmettä ja hieman avata näkymiä. Rakennuksen ja opiskelija-asuntojen välinen jyrkähkö puustoinen ja pensaikkoinen rinne saattaa jäädä katveeseen, ehkä ongelmalliseksi joutomaaksi. Varjostuksen uhkat vaikuttavat todellisilta, seura toteaa.

Kirjelmässä todetaan, että Eskolantie 1:n uudisrakennukseen liittyvää aineistoa on ollut nähtävillä niukemmin.

-Hieman vinon näköisen hahmotelmakuvan perusteella voisi aavistella, että 14 kerroksellaan siitä olisi tulossa maamerkki; toivotaan sellaista tai ei. Rakennus poikkeaisi asuntoineen ja liiketiloineen korkeutensa ja ilmeensä takia todella voimakkaasti kadunvarren yleisestä maisemasta ja mittakaavasta, eikä välttämättä paikkakuntalaisen näkökulmasta myönteisellä tavalla. Sen varjo lankeaisi kauas. Nykyisen rakennuksen kivijalassa on yritystoimintaa, ravintoloita, pesula, parturi ja R-kioski, joka toimii myös postina. Varsinkin viimeksi mainitun julkisen palvelun tarve säilyy.

-Säterintie 2-4:n tontille vuonna 1985 valmistunutta uutta liikerakennusta odotettiin aikoinaan kovin, etenkin terveysasemaa ja nuorisotaloa mopohalleineen. Suunnitellut kaksi peräti 12 kerroksen asuntotornia blokkaavat vastapäisen senioritalon asukkaiden näkymiä etelään.

-Suunniteltu kokonaisuus tarjoaisi toivottuja asuntoja, yli 10 kpl per kerros, autopaikkoja, sekä katutasoon edelleen liiketiloja. Piirroksessa viitataan myös kahteen saunaan ja epäilemättä hyödylliseen yhteistilaan. Tornien väliselle alueelle on mielenkiintoisella tavalla suunniteltu lapsille leikkitilaa ja meille muille ”oleskelutilaa” kadun puolelle. Ehkä siihen liittyisi jotain vihreääkin. Huoltoliikenteelle ei näytä olevan yhtään ylimääräistä väljyyttä Pukinmäenaukion puolella.

Nuorisotalolle on tarpeellista löytää edelleen riittävät paikalliset toimintatilat, sama toivomus koskee koillisen kotihoitoa ja hammashoitoa, kaupungille jätetyssä Pukinmäen kaavamuutoshankkeeseen liittyvässä mielipidevastauksessa muistutetaan.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliLenni Urolle kultaa Samurai Cupista
Seuraava artikkeliAskartien ja Notkokujan kulmat turvallisimmiksi