Kouluruokaa pyritään kehittämään huomioimalla oppilaiden toiveet

Kouluruokaa pyritään kehittämään toiveiden mukaiseksi. Kuva Mira Lindfors.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on vastannut tapanilalaisen kaupunginvaltuutettu Björn Månssonin, RKP, kaupunginvaltuustolle tekemään toivomusponteen. Ponsi koski  mahdollisuutta lisätä koululaisten suoria vaikutusmahdollisuuksia oman koulunsa ruokailuun.

Vastauksessa ei suoraan kerrota miten sitä voisi lisätä, mutta kerrotaan olemassa olevat käytänteet.

Kouluruokailun suunnittelua ja toteutusta ohjaavat ravitsemus- ja ruokailusuositukset, jotka antavat suuntaviivat ravitsevan ja monipuolisen kouluruokalistan suunnitteluun kaikille oppilaille ja opiskelijoille. Ruokalistojen suunnittelussa huomioidaan myös kaupungin päätökset kuten linjaus lihan ja maitotaloustuotteiden puolittamisesta vuoteen 2025 mennessä. Kouluruokalista toistuu kuuden viikon jaksoissa, joihin tuovat vaihtelua teema- ja juhlapyhäruoat.

Vastauksessa todetaan, että toimipistekohtaisten ruokalistojen toteuttaminen ei ole mahdollista.

Oppilaat ja opiskelijat  voivat vaikuttaa oman koulunsa ruokailuun vuosittaisilla toiveruokakyselyllä. Suosikkiruokia ovat olleet kalapuikot, pinaattiohukaiset, pitsa, hampurilaiset, tortillat, kasvispyörykät, nugetit, kasvissosekeitto, kana- tai kalakeitto, lihapullat, makaronilaatikko, pastavuoka ja broilerkastike, joita lähes kaikkia tarjotaan säännöllisesti vähintään kerran kuuden viikon kiertävällä ruokalistalla.

Koulujen omissa ravintolatoimikunnissa kehitetään oppilaiden kanssa kouluruokailua ja ruokailutilannetta omaan toimipisteeseen sopivaksi.  Ruokaraadeissa oppilaat pääsevät maistelemaan ja arvioimaan uusia ruokalajeja. Niitä toteutetaan otantana ja tarpeen mukaan.

Palautetta oppilailta kerätään ravintolan palautelaatikoihin, netin palautekanavien kautta ja ravintolan työntekijöiden kautta.

Jokainen palveluntuottaja järjestää kouluruokailun asiakastyytyväisyyskyselyn vähintään joka toinen vuosi. Lisäksi nuorten aloitteita on vuonna 2021 tehty koulujen ja oppilaitosten ruokailuun liittyen kolme kappaletta.

Palautteet ja toiveet käsitellään ruokapalvelutuottajien kanssa tarvittavia muutoksia varten ennen kuin lukukauden ruokalista vahvistetaan.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMiehet kompuroivat, naiset porskuttavat
Seuraava artikkeliKanahaukka saalisti Puistolassa