Töyrynummentien pihakatu sai istutus- ja istuskelulaatikoita

Töyrynummentien varressa on useita Kasarmintorilta sinne siirrettyjä puisia istuin- ja istutuslaatikoita. Kuva Teija Loponen

Töyrynummentie muutettiin loppukesällä pihakaduksi, jolle tuotiin istutus- ja istuskelulaatikoita ja maalattiin ruutuja kadunvarsipysäköintiä varten.

-Nämä kukka- ja istuskelulaatikot tulevat olemaan siellä nyt vuoden verran. Niiden paikat katsottiin yhdessä kunnossapidon kanssa siten, että katua pystytään ylläpitämään talvellakin. Ja jos lunta tulisi valtavasti, pystytään elementtejä helposti siirtämään, kertoo kaupunkiympäristön toimialan liikenne- ja katusuunnittelu -palvelun projektisuunnittelija Henna Hovi.

Laatikkoelementit on suunniteltu siten, että niiden pitäisi kestää talven sääolosuhteet. Myös niiden istutukset ovat talvenkestäviä ja ideana on, että ne jatkaisivat kasvuaan keväällä.

-Koulun pihalla oleviin elementteihin istutettiin muun muassa suklaakirsikkapuita ja omenakirsikkapuita, joiden satoa oppilaat voisivat hyödyntää kotitaloustunneilla, valaisee Hovi.

Koulun pihalla olevien istutusten on tarkoitus olla osa kotitalousopetusta.

-Laatikoihin voi istuttaa erilaisia yrttejä ja muita vihanneksia, joita voidaan käyttää kotitaloustunneilla. Samalla on ajatuksena, että oppilaat myös huolehtivat kasvien kastelusta.

Havukasveja istutuslaatikoissa ei ole, mutta Henna Hovi toivoo, että koululla syntyisi ideoita erilaisten sesonkien tuomiseen esiin kasvilaatikoissa.

-Laatikoihin voisi tehdä joulukoristelua ja jotain kivaa myös pääsiäiseksi, ennen kuin istutettujen kasvien kasvukausi lähtee taas käyntiin.

Helsingin kaupunki tekee Bloomberg-säätiön hankkeessa Safe and Active Mobility parannuksia Suutarinkylän peruskoulun lähiympäristöön. Hankkeessa parannetaan kävely-ympäristöä kokonaisvaltaisesti niin liikkumisympäristön kuin leikittävyyden osalta sekä tuetaan lasten liikkumista pyörällä hillitsemällä ajonopeuksia paikalliskadulla ja lisäämällä laadukasta pyöräpysäköintiä koulun pihalla.

Osana hanketta toteutettiin liikennejärjestelyjä Töyrynummentiellä ja Yläkaskentiellä. Töyrynummentie muutettiin pihakaduksi ja kadunvarsipysäköinti merkittiin erikseen niin, että kadulle jäi noin 20 pysäköintipaikkaa.

Pysäköintipaikkojen sijainti, samoin kuin istutus- ja istuskeluelementtien sijoittelu ei kaikkien kadunvarren asukkaiden mielestä mennyt ihan nappiin.

-Nyt esimerkiksi yksi istuskelupaikka on aivan makuuhuoneemme ikkunan kohdalla. Pelkään millaista melua siinä tullaan tuottamaan. Tuossa kohdassa olisi mieluummin voinut olla istutuslaatikko, toteaa eräs asukas.

Samaten asukkaat antavat palautetta pysäköintiruuduista, joista jokunen haittaa pihaan pääsyä isolla autolla. Ja käytännössä kadun varteen kuulemma pysäköidään muuallekin kuin ruutuihin, etenkin pieniä lapsia päiväkotiin tai kouluun tuotaessa.

-Tällaista palautetta ei meille asti ole tullut lainkaan. Näistä kannattaa laittaa viestiä, sillä elementit ovat täysin siirreltävissä ja vuoden kuluttua hankkeesta tosiaan tehdään seurantaselvitystä, Hovi toteaa. 

Hanna Hovin mukaan ainoa heidän saamansa palaute koskee välisuojatietä, joka poistettiin Yläkaskentie 25 kohdalta.

-Tuon suojatieratkaisun on tarkoitus parantaa jalankulkijoiden turvallisuutta keskittämällä jalankulkijoiden kadunylitykset lähellä olevalle keskikorokkeella varustetulle suojatielle ja Töyrynummentien risteyksessä olevalle suojatielle.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliViikin kirjasto aukeaa uusittuna lokakuussa
Seuraava artikkeliHautausmaakorttelin 12 kunnostus jatkuu