Sunnuntain teemapäivänä esitellään puutarhoja

Avoimet puutarhat tarjoavat kurkistuksia yksityisten ihmisten omiin puutarhoihin, ihastelemaan niiden kukkasia, puita ja pensaita. Kuva Teija Loponen

Tulevana sunnuntaina 20. kesäkuuta vietetään jo kymmenennen kerran suosittua valtakunnallista Avoimet Puutarhat -tapahtumaa.

Koillis-Helsingistäkin on mukana muutama puutarha.

Avoimet Puutarhat -tapahtumaan on ilmoittautunut kaikkiaan 550 puutarhakohdetta siirtolapuutarhoista metsäpuutarhoihin ympäri Suomen.

Hyväntuulinen tapahtuma kutsuu vieraita julkisiin ja myös yksityisiin puutarhoihin, joihin voi käydä tutustumassa etukäteen www.avoimetpuutarhat.fi -sivuilla. Karttasovelluksen avulla lähiseudulta voi etsiä mielenkiintoisia kohteita.

Sunnuntaina 20.6. sivustolta löytyvät puutarhat ovat avoinna klo 12 – 17 kiertelijöille. Muina aikoina niihin ei parane mennä.

-Moniin puutarhakohteisiin pääsee tutustumaan ainoastaan tuona tapahtumapäivänä, jolloin teemana on Opitaan yhdessä puutarhassa, kertoo tapahtumavastaava Timo Taulavuori Puutarhaliitosta. Hän kannustaa kävijöitä aktiivisesti etsimään uusia ideoita ja vinkkejä puutarhakäynnillä.

Koillisesta tapahtumaan on ilmoittautunut mukaan kaksi yksityistä puutarhaa sekä lisäksi listalta löytyy Malmin hautausmaa.

Pieni Piilopiha sijaitsee Tapaninvainiossa osoitteessa Lehmustie 17 A as 2 ja se on paritalon piilon puolelle jäävän puolikkaan puutarha.

-Puutarhassa vaalitaan perennoja ja kärhöjä, ja mukaan on mahdutettu neliöihin nähden huomattava määrä hyötykasveja. Etupihalla on istutusalue, jossa kasvaa sekaisin havuja, perennoja, kärhöjä, viinimarjaa ja vadelmia, sekä roskiksesta pelastettu luumupuu, kertoo puutarhan emäntä.

Aurinkomäentien puutarha Aurinkomäentie 10 A:ssa edustaa vanhaa puutarhaa, jonka omenapuutkin ovat vuodelta 1936.

-Puutarha on muodostunut jakamalla vanhaa, en keräile harvinaisia lajeja. Hieman yli 800m2:n puutarha koostuu vanhoista omenapuista, havuista, kuunliljoista, saniaisista, erilaisista vihreistä lehtimuodoista. Varjoa ja valoa vuorotellen. Muutama uusi erilaisempi puu ja runsaasti pensaita, kuvailee omistaja Avoimet puutarhat -sivustolla omaa puutarhaansa.

Kolmantena kohteena on Malmin hautausmaa, joka on yksi monilajisimmista puistoalueista Helsingissä. Hautausmaalla on yli 250 erilaista puuvartista kasvilajia, -lajiketta tai -muunnosta.
Malmin hautausmaa on tunnettu myös puukujanteista, joita hautausmaalla on 13 km:n verran. Kujanteita on istutettu 22 eri puulajista.
Malmin hautausmaasta on vuonna 2010 julkaistu puisto-opas, jonka toimitti Dendrologian seura ry. Kartta ja ohjeet kierrokselle löytyvät Pihlajamäentien portilta, Ketokivenkaaren portilta ja kappelin odotustilasta klo 9 alkaen.

Malmin hautausmaalla voi kierrellä myös Avoimet puutarhat -tapahtuman ulkopuolella ihastelemassa alueen kasvustoa.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliLuonto- ja virkistysalueita kohennetaan 10 vuoden sisällä
Seuraava artikkeliKuulin ”tuomion” ja päätin tehdä jotain