Pukinmäessä syntyi uusi nukketeatterinäytelmä Leppäkerttu Pilkuton

Leppäkerttu Pilkuton
Myös Leppäkerttu Pilkuttoman nuket ovat Ilpo Mikkosen tekemiä. Kuvat Tuomo Hiltunen

Kerttuli on pieni leppäkerttu, jolla ei ole pilkkuja. Hän lähtee heti aamusta seikkailemaan, mutta päivä ei sujukaan odotetulla tavalla. Kerttuli tapaa matkallaan muun muassa hämähäkin, heinäsirkan ja muurahaisia. Hän kuvittelee saavansa matkaseuraa, mutta kukaan ei halua seikkailla pilkuttoman leppäkertun kanssa.

Kerttuli tuntee itsensä erilaiseksi ja kummalliseksi. Tuuli kuljettaa leppäkertun kaupunkiin ja Kerttuli eksyy. Ilta saapuu ja äitiä alkaa huolettaa, mihin Kerttuli on kadonnut?

Pukinmäkeläisen Nukketeatteri PikkuKulkurin Ilpo Mikkosen tuottama ja käsikirjoittama Leppäkerttu Pilkuton on uudenlainen, interaktiivinen laula mukana -tyyppinen nukketeatteriesitys. Siinä perinteiset lastenlaulut ja –leikit kuljettavat tarinaa yhdessä Kerttulin ja katsojien kanssa. Näytelmä pohjautuu Niina Bell’in kirjoittamaan Leppäkerttu ilman pilkkuja –nimiseen lasten kuvakirjaan.

Esityksen teemana on erilaisuuden kokemus, miksi erilaisuutta vieroksutaan ja kuinka jokainen ihminen on ainutkertainen ja arvokas vammaan, sukupuoleen, rotuun, väriin, kansallisuuteen tai muuhun tekijään katsottuna.

Leppäkerttu Pilkuttoman ensi-illan piti olla maaliskuussa Malmitalossa, mutta muiden ohjelmien tavoin sekin jouduttiin perumaan.

-Näytelmä sai kuitenkin ensi-iltansa ja se striimattiin Tuusulan skidiviikoille. Tuusulassa Leppäkerttu Pilkuttoman seikkailut näkee yli 30 päiväkotien lapsiryhmää sähköisenä versiona, iloitsee nukketeatteriesityksen käsikirjoittaja, lavastaja ja näyttelijä Ilpo Mikkonen.

-Esityksestä tuli interaktiivinen esitys, joka sopii parhaiten yli 2-vuotiaille ja se soveltuu myös ulkona esitettäväksi, kertoo Mikkonen.

Samalla hän paljastaa, että Nukketeatteri PikkuKulkuri odottaa jo malttamattomana oikeita live-esityksiä, joita tullaan näkemään muun muassa Kivinokan kesäteatterissa tulevana kesänä.

Esitys sopii parhaiten yli 2-vuotiaille, kesto on 35 minuuttia.

Dramatisointi ja ohjaus on Teija Paanasen, äänimaailma ja laulujen sovitukset Salla-Marja Hätisen käsialaa.

Teija Loponen