Päiväkoti Louhikko sopii myös iltatoimintaan: Upea luonto kruunaa hienot tilat

Louhikko
Louhikon piha-alue rajautuu puistoon ja metsään, joissa käydään myös päivittäin, vaikka omallakin pihalla on paljon kivaa tekemistä. Kuvat Teija Loponen

Pihlajamäestä puretun päiväkoti Louhikon paikalle rakennettu uudisrakennus on juuri otettu käyttöön. Tilat ovat monikäyttöiset ja toimivat. Kunhan korona on ohi, voidaan yläkerran salia mahdollisesti vuokrata myös ulkopuoliseen käyttöön.

Päiväkoti Louhikon julkisivun tehostevärit ja iso liikuntasalin ikkuna antavat arvata, että myös sisätiloista löytyy mielenkiintoisia ratkaisuja.

Kaksikerroksisessa rakennuksessa toimitaan neljässä eri moduulissa. Kaksi ryhmää kuuluu aina samaan moduuliin ja heillä on omien ryhmätilojen välissä yhteistila sekä lisäksi yhteiskäytössä kolme toimintatilaa, joista löytyy välineitä muun muassa askarteluun, musisointiin ja leikkimiseen.

Moduuleilla on omat sisäänkäynnit, joten aamuisin tai ulkoilemaan lähdettäessä ei pääse syntymään ruuhkia. Se on erinomainen asia myös nyt pandemian aikana.

Alakerrassa ovat pienempien lasten ryhmätilat, yläkerrassa viskarit ja eskarit.

-Muutamia huonekaluja ja verhoja puuttuu vielä, mutta muuten kaikki on paikoillaan. Lasten huoltajat tulivat hienosti vastaan siinä, että järjestivät lastenhoidon muuttopäivänä muulla tavoin ja meillä henkilökunta sai keskittyä tavaroiden paikoille sijoitteluun muuttopäivän ajan, kiittelee päiväkodin vt. johtaja Heidi Murto.

Murto iloitsee myös siitä, että henkilökunta on saanut rakentaa omat ryhmätilat lasten tarpeet huomioiden.

-Saimme esimerkiksi tänne pienten ryhmään näppärät puiset kaappisängyt, joiden alas laskeminen ja takaisin kaappiin nosto tapahtuu varsin kevyesti. Isommille on ns. sohvasängyt, joissa on kolme vuodetasoa päällekkäin. Nekin vievät vähän lattiatilaa ja toimivat samalla mukavina istuimina.

Seinillä on värikkäitä kangaslevyjä piirustusten kiinnitysalustoina.

Jokaisen käytävän päässä on pieni leikkitila, jossa on seinälle nostetut istuintyynyt.

Yläkerrassa musiikkivälineet ja taidetarvikkeet ovat vaunuissa, joten ne on helppo siirtää tarvittaessa ryhmien omiin tiloihin. 

Yläkerran helmi on iso monitoimisali, joka soveltuu monenlaiseen toimintaan. Siellä on jo pari telineellistä roolivaatteita, sillä ilmaisutaidot ovat kuuluneet Louhikon painotuksiin jo pitkään. Yläkerrasta löytyy myös kaapillinen nukketeatterinukkeja sekä teatterikankaita.

-Salin seinän ison peilin saa verhojen taakse piiloon. Salia voi jatkossa mahdollisesti vuokrata, joten täällä voisi hyvin järjestää vaikkapa ikäihmisten tai lasten jumppaa, erilaisia esityksiä tai ihan vain kokouksia, Heidi Murto toteaa.

Eri tilojen ovissa on sähkölukot, joiden numerot ovat päiväkotiryhmien lasten huoltajien tiedossa.

Päiväkodissa halutaan toimia leppoisasti, ei kellottamalla ja siksi on muun muassa sovittu, että osa ryhmistä syö ruokasalissa ja osa omissa tiloissaan.

-Näin kaikki saavat syödä rauhassa ja jos ryhmän ohjelma on vähän kesken, voi sen jatkaa loppuun ja sitten siirtyä syömään.

Päiväkodin ikkunat ulottuvat lattiasta kattoon ja niistä aukeaa näkymä ympäröivään luontoon.

-Piha-alue on meillä aivan ainutlaatuinen. Siellä on kalliota, nurmikkoa, puita ja pensaita, vaihtelevaa maastoa ja eri-ikäisille suunnattuja leikkitelineitä. Lisäksi meillä on peräti kahdeksan ulkovarastoa, joten nyt olemme voineet lajitella pihalelut aiheittain. Piha-alueen ulkopuolella toimintaympäristönä on puistoa sekä metsää, joita ryhmät hyödyntävät päivittäin, kertoo Murto.

Tällä hetkellä päiväkoti Louhikossa on vielä väljää.

-Nyt meillä toimii täällä kuusi ryhmää, mutta kahdeksalle on omat ryhmätilat. Eli yhden moduulin tilat ovat vielä tyhjillään.

-Kaikkiaan täällä on 132 tilapaikkaa, jolloin yhteen soluun eli kahteen ryhmään voisi kuulua yhteensä 33 lasta. Nyt kuitenkin ryhmissäkin on vielä väljempää. Tällä hetkellä esikoululaisia on 13, mutta ensi syksynä ryhmä tulee olemaan täynnä, tietää Heidi Murto.

Valtaosa lapsista on Pihlajamäestä ja Pihlajistosta, mutta myös Viikistä ja Viikinmäestä sekä idän puolelta tulee lapsia hoitoon.

-Toimivien tilojen ja upean piha-alueen lisäksi parasta päiväkodissamme ovat kiireettömyys, pienryhmissä tapahtuva lapsilähtöinen pedagogiikka ja yhdessä tekeminen, tiivistää päiväkoti Louhikkoa luotsaava Heidi Murto.

Teija Loponen

Yläkerran käytävällä voi leikkiä kehnoilla säillä ja siellä ei tule muita talvitamineissa odotellessakaan kuuma.
Pienten ryhmätilassa on näppärät kaappisängyt.
Edellinen artikkeliPukinmäessä syntyi uusi nukketeatterinäytelmä Leppäkerttu Pilkuton
Seuraava artikkeliRintsikoiden kohdalla jumittaa?