Pukinmäen suunnitelmat kommentoitavissa

aurinkokello
Pukinmäessä on kannettu huolta Aurinkolabyrinttiteoksesta ja sen keskellä olevasta aurinkokellosta – varjostavatko uudet korkeat talot sitä liikaa? Kuva Teija Loponen

Pukinmäkeen Säterinportin, Madetojankujan ja Karhusuontien varteen suunnitellaan kerrostalojen täydennysrakentamista. Asemanseudulle on uutta asuntokerrosalaa tulossa kaikkiaan 8028k-m², josta tulisi koteja noin 200 asukkaalle.

Kolmesta rakennettavasta tontista kaupunki omistaa yhden, muut ovat yksityisomistuksessa.

Karhusuontien ja Kuismakujan varren kortteli on muutettu asuinkerrostalojen korttelialueeksi. Tonttia on muotoiltu liikenteelle tarvittavia tilavarauksia varten, sekä uudisrakennuksen sovittamiseksi ympäristöön.

Rakennusoikeudeksi on merkitty 2650k-m2. Uutta rakennusoikeutta tulee 2 028k-m2 ja kerroslukuna on nyt neljä. Autopaikat sijoittuvat tontille pihapaikkoina tai katokseen.

Säterinportin ja Säterintien varren kortteli on asuinkerrostalojen korttelialuetta, jossa rakennusoikeutta on nyt lisätty luvusta 7 290k-m2 parilla tuhannella eli 11 140k-m2:iin. Uusien rakennusten kerrosluku on sovitettu ja yhtenäistetty nykyiseen rakennuskantaan sekä Säveltäjänpuiston Aurinkolabyrintti -ympäristötaideteokseen.

Madetojankujan ja Säterintien varren korttelissa asuinkerrostalojen korttelialueelle on lisätty rakennusoikeutta 1 350k-m2:stä yli tuplaten 3 500k-m2:iin, mikä mahdollistaa kapean, räystäslinjaltaan pääosin kahdeksankerroksisen uudisrakennuksen toteuttamisen. Autopaikat voidaan sijoittaa tontille autosuojiin tai rakennukseen.

Joulukuussa pidetyssä asukasillassa Säterinportti 3 ja Säterintie 7-9 viitesuunnitelmassa esitetty 10-kerroksinen talo herätti kysymyksiä. Poikkeaako kerrosluku liikaa ympäröivästä rakennuskannasta ja lankeaako sen varjo pääosin Säveltäjänpuistossa sijaitsevaan taiteilija Lauri Astalan graniittiseen Aurinkolabyrinttiteokseen, jonka keskeisenä osana on aurinkokello.

Madetojankuja 1 hanke ei herättänyt erityistä kiinnostusta tai huolta asukkaissa, mutta olemassa olevat pysäköinti- ja huoltojärjestelyt Säterintiellä puhuttivat. Täydennysrakentamisen yhteydessä toivottiin parannettavan liikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta.

Karhusuontie 12:sta ehdotettua kerroslukua viisi pidettiin ylimitoitettuna. Nykyisellään liikenne koetaan turvattomaksi ja lisärakentamisen tuottaman liikenteen lisääntymisestä oltiin huolissaan erityisesti koululaisten käyttämällä Kuismakujalla.

Myös suunnitelmassa esitetty pieni liiketila herätti kysymyksiä.

Uudet suunnitelmat ovat parhaillaan esittelyssä kaupungin verkkosivuilla ja niistä voi kertoa mielipiteensä 13.4. saakka.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTapanilan tehdasalueesta 590 asukkaan kerrostaloalue
Seuraava artikkeliPääsiäinen 1958 Wanhassa Puistolassa ylioppilaskirjoitusten ja autoremontin merkeissä