Tapanilan tehdasalueesta 590 asukkaan kerrostaloalue

Viertolantie 2
Havainnekuva Viertolantien katunäkymästä. Kuva ARKKITEHTITOIMISTO HELAMAA & HEISKANEN OY

Tapanilan aseman eteläpuolen vanhalle tehdasalueelle on kaavoitettu tiivis kerrostaloalue. Kaava pyrkii ratkomaan, miten aseman lähelle voi rakentaa noin 590 asukkaan asuinalueen niin, että se sopeutuu maakunnallisesti arvokkaan pientaloalueen naapuriksi.

Aivan aseman lähelle on merkitty kaksi 7-kerroksista taloa. Muutoin Viertolantien varsi on täynnä 4-6-kerroksisia taloja. Vanhasta autokoritehtaasta on isompi osa jäämässä paikalleen. Sen tontille ei merkitä lisärakennusoikeutta. Tehdasta ei ole kuitenkaan suojeltu.

Erikoishöyläämön tontti on otettu mukaan asuntoalueeseen kesken kaavatyön. Höyläämötoiminta lähtee kaavaselostuksen mukaan pois. Vanha puutalo ilman varastosiipeä on merkitty suojeltavaksi ja asukkaiden aputilaksi.

Kaavassa Viertolantien katualue rakentuu uusiksi. Junien tuomasta melusta ja tärinästä pitäisi tulla oma selvitys.

Kaavaan merkityn rakennusoikeuden arvo on kaupungin mukaan karkeasti laskien 18-22 miljoonaa euroa. Tonttien keskimääräinen tehokkuusluku on e=1,2. Rakennusoikeutta on yhteensä 27 780 k-m2. Siitä toimitiloille on autokoritehtaan koon mukaiset 4000 k-m2.

Asemakaavan muutos on tullut vireille huhtikuussa 2018. Tuolloin arvioitiin, että lautakunta käsittelee kaavaa kesällä 2020 ja rakentaminen voisi alkaa vuoden 2021 alussa.

Asukkaiden antamassa palautteessa on toivottu muun muassa tehtaiden suojelua ja kerrostalojen madaltamista, otettu kantaa kaavoitusprosessiin, pyöräbaanaan, meluun ja tärinään sekä liikennejärjestelyihin.

Viertolantie 6 tontin omistaa kaupunki. Viertolantie 2 ja 4 sekä Malmin kauppatie 43 ovat yksityisomistuksessa. Omistajia ovat Kiinteistökaari Oy, Veikko Laine Oy ja Länsipuu Oy.

Kaupunkiympäristölautakunta jätti asemakaavamuutosesityksen viime viikon kokouksessaan pöydälle ja on ottanut sen uudelleen esille eilisessä kokouksessaan.

Pirjo Pihlajamaa

Kaupungin asemakaava-arkkitehti Antti Mentulan hyppysissä oleva suunnittelualue on Uudenmaan liiton määritelmän mukaan maakunnallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä Tapaninkylän asuntoalueella. HAVAINNEKUVA HELSINGIN KAUPUNKI
Edellinen artikkeliAprillia ja pääsiäistä
Seuraava artikkeliPukinmäen suunnitelmat kommentoitavissa