Markus Kemppi kirjoitti onnellisia asioita

Markus Kemppi
Markus Kemppi runoilee tunteistaan ja ajatuksistaan. Kuva Teija Loponen

Tapaninvainiosta kotoisin oleva Markus Kemppi on nuori mies, joka rakastaa runojen kirjoittamista, musiikkia ja on mielellään mukana erilaisissa taideprojekteissa.

Joulun alla Markus Kemppi julkaisi ensimmäisen runokirjansa nimeltä Kirjoita onnellisia asioita. Kirjan runot kertovat elämästä, sen iloista ja suruista, rakkaudesta ja kuolemasta. Sekä siitä, miten joskus vain on vaikeaa ja ahdistaa ilman sen erityisempää syytä.

Kirjan ilmestyminen on pitkälti Markuksen siskon Rosannan ansiota ja yhdessä sisarukset valitsivat kirjaan tulevat runot ja koostivat sen kokoelmaksi.

-Täytyykin kirjoittaa hänelle oma runo, hän on niin ruusuinen, keksii Markus kesken haastattelun.

Markus kertoo idean runokirjasta syntyneen, kun Rosanna oli hänen luonaan siivoilemassa tavaroita. Silloin runoja putkahteli esiin ja sisko totesi, että nehän voisi koota kirjaksi.

-Tunteet on tärkeitä, ilo, suru ja rakkaus. Kun isovanhemmat kuoli, tein sururunoja.

Äiti Inkeri toteaa, että Markuksen oli helpompi purkaa surun tunteitaan kirjoittamalla kuin sanallisesti.

-Kynällä saa asiat esiin, Markus toteaa.

Markus Kemppi kuvailee, että kirjoittaminen antaa vapautta, saa tunteet purettua ja voi kertoa miltä tuntuu.

-Joskus omat runot myös rohkaisee itseäni.

Kirjan runot ovat syntyneet vuosien 2006-2019 aikana. Rosanna Kemppi auttoi jäsentelemään runot ja kirja jakautuu osioihin, joiden niminä ovat Mukavaa olla yhdessä, Tunnetko rakkaussydämet?, Tuntuu ristiriitaa, Näätkö harhoja öisin?, Tuuli puhaltaa taas, Erilaisia tunteita ja Pitää jaksaa vaan elää.

Koronan vuoksi kirjan julkaisujuhlaa ei voitu viettää, mutta Markus Kemppi odottaa kovin, että sekin aika vielä koittaisi.

-Ne pidetään Ipi Kulmakuppilassa, kahvilassa, jossa olen töissä. Mutta en nyt, kun se on koronan vuoksi kiinni. Mutta sinne kutsun kaikki tärkeät ihmiset. Vein kirjani myös ensimmäiselle opettajalleni Pukinmäenkaaren peruskoulussa. Hän ilahtui, hänetkin haluan kutsua, pohtii Markus.

Samaten kutsuvieraslistalle nousevat monet Lyhty ry:n työpajatoiminnan kaverit, siellä on usein Markuksen ajatusten tuotoksia luettukin ääneen. Kutsuvieraslista kasvaa sitä pohdittaessa niin, että pitää jo miettiä, mahtuvatko kaikki tärkeät ihmiset kerralla pieneen kahvilaan sisään.

Markus harrastaa myös pianon soittoa Resonaarissa, sieltäkin pitäisi kutsua kavereita. Lisäksi hän on mukana alkavassa taiteilijaprojektissa.

-Ja kannen piirtänyt kuvittaja Venla Vaattovaara tietysti kutsutaan myös!

-Minä voisin lukea julkkareissa vaikka Elämä ja Ilo olla yhdessä -runot ja Rosanna voisi lukea lisää. Sitten syötäisiin ja juotaisiin viiniä ja virvokkeita, pohdiskelee Markus kirjan julkkareiden ohjelmaa.

Markus Kempin Kirjoita onnellisia asioita -kirjan ensimmäinen painos 175 kpl myytiin pian loppuun ja nyt kirjasta on otettu jo toinen painos. Tukilinja-säätiö myönsi apurahaa kirjan painatuskustannuksiin.

Kirjaa myy Pertin Valinta Hakaniemessä, 16,50 maksavan kirjan voi tilata sen verkkokaupasta.

-On tosi hienoa, että myös kirjastoihin on Markuksen runokirjaa ostettu ainakin Helsingissä ja muistaakseni Turussa, Joensuussa ja Oulussa myös, kertoo Inkeri Kemppi.

-Toivoisin, että minun runokirjani lukisivat sellaiset ihmiset, joilla ei vielä ole yhtään runokirjaa, tuumii Markus Kemppi.

Markus Kemppi runoilee tunteistaan ja ajatuksistaan.

Kuva Teija Loponen

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPoliitikot äänessä hiljaisella viikolla
Seuraava artikkeliAprillia ja pääsiäistä