Poliitikot äänessä hiljaisella viikolla

Heidi Hautala (vihr,), Esko Aho (kesk.) ja Eero Heinäluoma (sd.) puhuvat Laanisen ahtisaarnat -sarjassa. Kuvat: (Hautala) Manu Rantanen, (Aho) Arkisto -Speakersforum, (Heinäluoma) Euroopan parlamentti

Malmin seurakunta elvyttää ahtisaarnaperinnettä kutsumalla Heidi Hautalan, Esko Ahon ja Eero Heinäluoman puhumaan Malmin kirkossa hiljaisella viikolla.

Illat juontaa pastori Timo Laaninen. Kuva Teija Loponen

Koronarajoitusten vuoksi näitä kolmea kokenutta yhteiskunnallista vaikuttajaa voi seurata vain verkon kautta. Iltoja isännöi politiikan konkari itsekin, Malmin seurakunnan pastori Timo Laaninen. Laaninen juontaa illat ja esittelee puhujat.

Ahtisaarnoilla on pitkä perinne luterilaisissa kirkoissa. Niissä on käsitelty Jeesuksen kärsimyshistorian tapahtumia evankeliumien tekstien pohjalta. ”Ahti” on johdettu latinan kielen sanasta actus, joka tarkoittaa näytöstä tai osaa. Englannin kielen sana ”act” on samaa juurta.

-Hiljainen viikko on jaettu perinteessä kuuteen näytökseen eli ahtiin. Ne etenevät kiirastorstain ehtoollisen asettamisesta Jeesuksen vangitsemiseen, oikeudenkäyntiin, ristiinnaulitsemiseen ja hautaamiseen asti, Timo Laaninen kertoo.

Pitkäperjantaille osuu kaksi ahtia.

Malmin seurakunta luo tänä pääsiäisenä uutta perinnettä antamalla saarnavuoron kokeneille yhteiskunnallisille vaikuttajille. Heitä on ahtisaarnailloissa pyydetty puhumaan maailman ja Suomen tilasta.

Evankeliumien kertomukset kuulostavat yllättävän ajankohtaisilta kahden tuhannen vuoden aikaerosta huolimatta.

-Saamme lukea lähes päivittäin eri puolilta maailmaa uutisia oikeudenkäynneistä, joissa on esitetty väärennettyjä todisteita ja annettu mielivaltaisia tuomioita. Kansan kiihottaminen on sekin tuttu ilmiö. Siihen on vain tarjolla paljon tehokkaampia välineitä kuin Jeesuksen aikaan, Laaninen huomauttaa.

Malmin seurakunnan puhujavieraita yhdistää pitkä poliittinen kokemus. Kaikki kolme ovat toimineet oman puolueensa puheenjohtajana, kansanedustajana ja ministerinä. Hautala ja Aho ovat olleet ehdolla myös presidentinvaaleissa. Heinäluoma on toiminut eduskunnan puhemiehenä. 

Lynkkaushuudotkin ovat tuttuja poliitikoille.

-Kaikki kolme tietävät siis myös, miltä tuntuu kuulla tämän päivän versioita ”ristiinnaulitse” –huudoista, Laaninen toteaa.  

Ahtisaarnat käynnistyvät maanantaina 29.3. europarlamentaarikko Heidi Hautalan puheella. Tiistaina on vuorossa ex-pääministeri Esko Aho ja sarjan päättää keskiviikkona europarlamentaarikko Eero Heinäluoma.

Laanisen ahtisaarnat -tilaisuudet alkavat klo 18. Ne voi katsella suorana tai jälkikäteen Malmin seurakunnan nettisivuilla tai Facebook-sivulla.

AP

Edellinen artikkeliSuutarilassa keskustellaan tiloista ja palveluista
Seuraava artikkeliMarkus Kemppi kirjoitti onnellisia asioita