Viikissä testataan lumensulatuslaitetta

lumensulatuslaite
Kokeilun aikana Viikissä sulatetaan noin tuhat kuormallista lunta. Kuva: Clewat Oy

Viikin lumenvastaanottopaikan läheisyydessä sulatetaan nyt lunta.

Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara testaa yhteistyössä Clewat Oy:n kanssa uudenlaista lumensulattamislaitetta.

Stara testaa laitetta noin kuukauden ajan, kokeilu alkoi 15.2. Kokeilun aikana sulatetaan noin 1 000 kuorma-autollista lunta. Sähkökäyttöinen laite käyttää lumen sulatuksessa hyväkseen virtaavan veden voimaa ja meriveden lämpötilaa. Sulattimella saadaan suodatettua lumesta lähes kaikki roskat, jopa osa mikromuoveista. Lumen sulatus vähentää lumen kuljetuksen tarvetta, mikä on mainio asia ympäristövaikutusten kannalta.

Kokeilulla halutaan selvittää laitteen puhdistuskykyä ja soveltuvuutta Helsingin olosuhteisiin ja kaupunkirakenteeseen.

-Pyrimme löytämään erityisesti rannoille soveltuvia lumenkäsittelyn ratkaisuja., kaupunkitekniikan tuotantopäällikkö Tero Koppinen Starasta kertoo.

Staran tavoitteena on vuoteen 2023 mennessä ottaa käyttöön kaupunginosakohtaisia lumenkäsittelyä tukevia ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Stara on kaupunkiympäristön toimialan kanssa mukana myös neljässä muussa lumen käsittelyyn liittyvässä kokeilussa.

TL