Erkki Vuokilalta uusi EVVK-kirja

Tässä vuosikirjassa riittää tekemistä.

Moni on ihaillut lehtemme sanaristikoita, joissa on usein myös paikallinen kuva-aihe. Niiden tekijä on todellinen ristikkojen mestari, jo 50 vuotta ratkottavaa tehtaillut Erkki Vuokila.

Vuokilan pitkän uran kunniaksi ilmestyi sopivasti joulun alle EVVK – Erkki Vuokilan vuosikirja 2021, josta riittää iloa ja ratkottavaa koko vuodeksi.

Ensimmäisen ristikkonsa Erkki Vuokila julkaisi jo 13-vuotiaana Tuotanto-Uutiset -lehdessä. Metsänhoitajaksi itsensä lukenut mies innostui ristikoista niin, että perusti vuoden 1986 alussa Sanaris -perheyrityksen. Ristikot sekä muut sanalliset tehtävät veivät miehen mukanaan ja Vuokilan/Sanariksen tuotantoa julkaistaan nykyään kymmenissä valtakunnallisissa ja myös pienemmissä julkaisuissa.

Koillis-Helsinki on Erkille varsin tuttu paikka, koti on sijainnut vuosina 1978-2015 niin Pihlajamäessä, Pukinmäessä kuin Tapaninvainiollakin. Siksi hänen on täältä helppo bongata osuvia vihjesanoja ja kuvia.

Vuokila teki nyt toista kertaa isomman EVVK-julkaisun perinteisten ristikkolehtien rinnalle.

-Sain vuoden 2018 alkupuolella vinkin, että Kustannusyhtiö Teoksessa on kustannustoimittaja, joka pitää ristikoistani. Olin tehnyt Otavalle aikoinaan Ristisanakirjan vuonna 1984 ja vuonna 2004 MMM Sanaristikot teoksen. Ensimmäinen oli pelkkä sanasto, mutta siitä tuli useita uusittuja painoksia vuoteen 1999 asti. Toinen oli lähes 400-sivuinen kirja, jossa oli sanaston lisäksi ”kaikki tärkeä ristikoihin liittyvä”, joten se on edelleen Ristikkoakatemian virallinen oppikirja, Vuokila kertoo.

Uudenvuodenaattona 2018 Erkki Vuokila sai viimein aikaiseksi kirjoittaa Teokseen. Myönteinen vastaus tuli.

-Ajatukseni oli tehdä kirja, jossa innostetaan kaikki leikkimään sanoilla eri tavoin. Päätimme kokeilla kalenterityyppistä teosta, jossa olisi ajankohtaisia tehtäviä. Ehdotin nimeksi ”EVVK – Erkki Vuokilan vuosikirja”, joka lyötiin heti lukkoon. Nyt on tehty siis jo toinen kirja.

Vuokilan mukaan EVVK-kirjat sopivat aivan kenelle tahansa suomen kielen taitoiselle. Joka viikolle on sivun kalenteri, ristikko, krypto ja neljäs sivu, joka vaihtelee paljon.

-Piilosanoja sillä on runsaasti. Tehtävät on pyritty laatimaan mukaviksi mahdollisimman monelle. Ne eivät yleensä ole läpihuutojuttuja, mutta eivät myöskään kauhean hankalia, tekijä kuvailee.

-Moni sanoi edellisestä EVVK:sta, ettei pystynyt ratkomaan tehtäviä vain sillä viikolla, jolle ne osuivat, vaan oli pakko katsella tulevia viikkoja ja pulmat veivät mukanaan. Eihän neljä sivua per viikko ole valtava määrä, mutta siitä kertyy kokonaisuudessaan yli 220 sivua!
EVVK -Erkki Vuokilan vuosikirja 2021 on saatavilla lehtipisteistä, useista marketeista, kirjakaupoista sekä Sanaris Oy:n toimistolta.

-Hinta on nyt edellisvuotista halvempi 12,90. Toimistoltamme saa myös tämänvuotista kirjaa todella edullisesti ja kahden kirjan paketti on erityisen hyvä joululahjavinkki, vihjaisee Vuokila.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliSairaalan sivurakennuksen korjaus sujui piikki auki
Seuraava artikkeliHyvää Joulua!