Hyvää Joulua!

Tämä joulu tulee jäämään mieliin. Koko kulunut vuosi on tehnyt elämästä erilaista, vähentänyt ihmisten tapaamisia ja estänyt aika ajoin osallistumasta erilaisiin tapahtumiin ja harrastuksiin. Ehkä isoin asia monille on ollut joutua jättämään merkittävienkin juhlien järjestämiset hamaan tulevaisuuteen. Kesällä tilanne näytti jo paremmalta ja moni odotti toiveikkaasti elämän palaavan raiteilleen. Niin ei kuitenkaan käynyt. Ikävintä joulun muuttuminen on yksinäisille ihmisille, jotka eivät nyt pääse edes seurakunnan joulujuhliin, joululauluiltoihin ja yksin asuvien jouluaterioille. Toinen selvästi erilaisen joulun kokeva ryhmä ovat lapset, jouluna ei koko suku olekaan paikalla, joulupukkia ei näe ja lahjojakin on todennäköisesti niukemmin. 

Ystäväni totesi, että joulu tulee vaikka sohvalla maaten. Ja tottahan se on. Joulusiivoukset voi jättää halutessaan vähemmälle, leipoa ja koristella juuri se verran kuin huvittaa ja nauttia siitä, ettei tarvitse ehtiä mihinkään, kun elämää on rauhoitettu tapaamis- ja matkustamisrajoituksin. Silti osa kaipaa näitä tuttuja joulun traditioita. Aikaa voi käyttää siihen, mihin itse haluaa.  Vapaita tuokioita voi käyttää myös perehtymällä kaupungin kotisivuilla Koillis-Helsingin tulevaisuutta koskeviin suunnitelmiin. Rakentamista on tiedossa ja paljon. Niihin liittyviä mielipidekyselyitä on tiuhaan avoinna ja verkossa voi laittaa kyselyihin mielipiteitään ja ehdotuksiaan. 

Jouluna voi käyttää aikaansa myös muiden iloksi. Soitella kerrankin läpi kaikki tutut ja sukulaiset kysellen kuulumisia ja tarkistellen mahdollisia avuntarpeita. Voi myös siivota kaapit turhista vaatteista ja tavaroista ja laittaa ne kiertämään tarvitseville. Ehkäpä joku lähistöllä olisi lenkkiseuraakin vailla. Tekemisen ja auttamisen vaihtoehtoja riittää. Ja joulu se on erilainenkin joulu, sen alkuperäinen merkitys ei ole mihinkään kadonnut. Tänä jouluna haluammekin toivottaa aivan erityisen hyvää ja tunnelmallista joulua kaikille!

Päätoimittaja Teija Loponen