Malmitalon uusi kulttuurituottaja Joni Käenmäki haluaa tehdä tuntematonta tutuksi

Joni Käenmäki nauttii monipuolisesta työstään kulttuurin parissa, jonka musiikkituotanto kruunaa. Kuva Teija Loponen

Sibelius-Akatemia, Musiikkiteatteri Kapsäkki, Savoy-teatteri, näissä kaikissa Joni Käenmäki ehti tehdä kulttuurituottajan töitä ennen Malmitaloon siirtymistään. Siellä hänen kädenjälkensä näkyy jo A la Malmi –sarjan tuottamisessa.

Joni Käenmäki ei kouluaikoinaan ollut edes kuullut sellaisesta ammatista kuin kulttuurituottaja. Hän suuntasi alkuun sosiaalipuolen opiskeluihin, mutta totesi pian, ettei se ollut hänen juttunsa. Kaveri totesi sattumalta, että kulttuuripuolen työ voisi sopia hänelle, kun musiikki on aina ollut yksi hänen suosikkiharrastuksistaan.

-Otin oitis opiskelumahdollisuuksista selvää ja pääsin alan ammattikorkeakouluun sitä opiskelemaan.  

Valmistuttuaan Joni työskenteli Sibelius-Akatemiassa, sittemmin Taideyliopistossa kaikkiaan kymmenen vuotta. Hän pyöritti myös Akatemian omaa levy-yhtiötä.

-Taideyliopistossa yksi mahtavimmista kokemuksista oli yhteistyö Flow-festivaalin kanssa, oli hienoa päästä tuollaiseen valtavaan koneistoon mukaan ja tuomaan sinne vaihtoehtoista taidesisältöä.

Lokakuun alusta Joni siirtyi Savoysta Malmitalolle.

-Täällä on jälleen kerran uudenlaiset mahdollisuudet tehdä asioita. Toki byrokratiaakin on ja joskus lupia asioihin saa odottaa. Silti ohjelmistosuunnittelussa on mukavan vapaa kädet ja pääsen toteuttamaan myös haaveitani. Yksi niistä on juuri A la Malmi -sarja. Siinä haluan tuoda esille sellaisia marginaaliesiintyjiä, joita harvempi tuntee. On mahtavaa, kun joku uskaltautuu sarjan keikalle ja toteaa jälkikäteen, että se oli upea kokemus. Se on paras kiitos työstä, mitä voi saada. Samaa pääsin jo Kapsäkissäkin tekemään, mutta nyt laajemmassa mittakaavassa.

Toinen Jonin suoranainen haave olisi saada Malmitalolle musikaalituotantoja.

-Malmisali oheistiloineen ei täysimittaiseen musikaaliin istu, mutta pienimuotoinen produktio kyllä.

Joni Käenmäki kertoo, että uutena tuottajana hänen on myös toivottu uudistavan jonkin verran Malmitalon tarjontaa etenkin siihen suuntaan, että myös uudet asiakasryhmät löytäisivät tiensä sinne.

-Monipuolisuus ja samalla kokonaisuuden eheys ovat tavoitteina. Kuuntelemme hyvin herkällä korvalla asiakaspalautteita ja pyrimme niitä toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan. Budjetti ja tilat ovat kuitenkin rajoittavia tekijöitä, eli mitään maailmanluokan suuria nimiä ei tänne saada, eikä heidän yleisömääränsäkään taloon mahtuisi, Joni toteaa.

Kävijöiden toiveista on tälle keväälle noukittu muun muassa jo esiintynyt Muska, Lea Laven ja Maustetytöt.

 -Maustetytöt on siitä jännä kokoonpano, että se houkuttelee niin aivan nuoria, kuin myös varttuneempia kuulijoita, on Joni pannut merkille. Esitys onkin jo loppuunmyyty.

Stand Up –esityksiä on myös toivottu ja teatteria muutenkin. Niitä jonkin verran onkin tarjonnassa.

Joni Käenmäki on ikikiitollinen siitä, että on saanut ja saa edelleenkin tehdä töitä musiikin parissa.

-Musiikki on minulle tosi tärkeää, mutta olen todella kiinnostunut kaikesta mahdollisesta kulttuuriin liittyvästä. Kuten myös siitä, miten Malmitalosta saadaan entistä viihtyisämpi paikka. Olisi hienoa, jos anniskelumahdollisuus saataisiin myös saliin ja joitain konsertteja voitaisiin järjestää klubityyppisinä tilaisuuksina.  Samaten aulatilojen viihtyisyys on asia, jota pohditaan.

Ohjelmistoa halutaan kohdistaa myös nuorille, joille tämä kevät tarjoaa Maustetytöt ja rap-muusikko Asan bändinsä kanssa.

Teatterin puolella yhteistyö Teatteri Tuikkeen kanssa toi Malmitalolle Aistit avoinna –esitykset ja muitakin yhteistyöprojekteja on kehitteillä.

-Nämä Open Call –avoimet haut esityksiä tuottaville tahoille tulevat jatkumaan, Joni tietää.

Joni on itse harrastanut lapsesta asti musiikkia. Laulanut, soittanut kitaraa ja selloa, joka kyllä vaihtui myöhemmin sähkökitaraan. 3- ja 5-vuotiaiden lasten isä ei ehdi musiikkia nyt harrastaa ihan siinä määrin kuin haluaisi. Omiin harrastuksiin kuuluu myös kuntosali ja jalkapallo.

-Futis vain katsojana, mutta erittäin intohimoisena sellaisena. Suomen maajoukkueen otteluita olen kiertänyt katsomassa parikymmentä vuotta, samoin HJK:n. Aivan mieletöntä, kun vihdoin viimein Suomen maajoukkue pääsi arvokisoihin, hehkuttaa Käenmäki.

Jonin perhe muutti jokin aika sitten Pihlajamäestä Oulunkylään.

-Isobroidini on asunut Malmilla jo pitkään, joten nurkat ovat sen puolesta tuttuja ennestään. Tapanilan Teatteri Tuike on lasten kautta tuttu. Eli aika tutuilla nurkilla saan nykyään työskennellä.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMaakaarenkuja 2 asuinkortteliksi
Seuraava artikkeliTapanilan aseman aitoja korotetaan