Pihlajiston miljoonakeikka ei kiinnostanut ketään

Huonokuntoinen koulu on tarkoitus joko korjata perusteellisesti tai purkaa uuden tieltä. Urakan jo kertaalleen venynyt aikataulu on nyt auki, sillä työlle ei ole löytynyt tekijää. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Pihlajiston ala-asteella on ongelma. Koulun rakentamisesta viime vuoden lopulla järjestettyyn urakkakilpailuun ei tullut yhtään osallistujaa. Helsingin kaupunki yritti tammikuussa löytää urakoitsijaa myös suoraan neuvottelemalla, mutta sekään ei tuottanut tulosta.

Tilanne on tällä hetkellä se, että urakoitsijan haku jatkuu. Koulun perusteelliseen korjaukseen tai uuden rakentamiseen on budjetoitu yli 20 miljoonaa euroa veroineen.

Vuonna 1978 valmistuneelle koululle tehdään nyt väistötilat Pihlajalaaksoon leikkipuisto Salpausselän viereen. Alkuperäinen suunnitelma oli, että väistötilat tehdään Viikinmäen sivukoulun viereen. Evakkopaikaksi aiotusta pelikentästä on kuitenkin ehtinyt kehittyä alueen keskeinen liikuntapaikka, ja koululle päätettiin etsiä uusi väliaikaisosoite.

Väistötilahankkeelle on jo urakoitsija. Seuraavaksi käynnistyy tilapäisrakennuksen tarkempi suunnittelu. Valmistelevat maanrakennustyöt käynnistetään mahdollisimman pian.Väistötilan rakentaminen on tarkoitus aloittaa syksyllä ja rakennus pyritään saamaan valmiiksi vuodenvaihteessa. Aikataulut ovat arvioita ja tarkentuvat myöhemmin.

Väistötilakokonaisuuden tarkemmassa suunnittelussa luvataan kiinnittää erityistä huomiotahuoltoliikenteen järjestämiseen sekä turvalliseen kulkuun koululle, päiväkodille ja leikkipuistoon.Väistötilan vuoksi Pihlajalaaksosta kaadetaan puita. Niitä on tarkoitus säilyttää mahdollisimman paljon. Monien helpotukseksi leikkipuiston ja tilapäisen koulun väliin jäävä viherkumpu säilyy ennallaan. Puisto ennallistetaan sen jälkeen, kun tilapäinen opetusrakennus myöhemmin puretaan. Työmaaliikenne on vilkkainta hankkeen alkuvaiheessa, kun työmaalla tehdään maaperänkunnostus- ja pohjarakennustöitä. Myös elementtien kuljetus vaatii raskasta kalustoa. Vaikka turvallisuuden varmistaminen on työmaiden arkea, pyydämme aikuisia keskustelemaan lasten kanssa työmaan vaikutuksesta vapaa-ajan liikkumiseen ja leikkipaikkojen valintaan. Työmaa aidataan. Koulu kuuluu sisäilmaongelmaisten opinahjojen joukkoon, ja koululla on edessä purku uuden tieltä tai täysremontti. Sisäilmaa on tänä talvena kohennettu poistamalla seinistä juuttikankaita ja lisäämällä ilmanpuhdistimia.

Kaupunki selvittää parhaillaan, että voiko rakennuksen ilmanvaihtoa säätää vielä parempaan tasapainoon. Myös märkätilojen käyttöön ja kalusteisiin liittyviä muutoksia selvitetään.

Pirjo Pihlajamaa