Traktorin piha aktivoi lapsia liikkumaan

Traktorin suurta pihaa koskevaa suunnitelmaluonnosta on esitelty yleisölle viime kesäkuussa ja lokakuussa. Suunnitelmasta on tullut muutama suullinen huomio, muttei yhtään kirjallista palautetta. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Malmin kirkkopuiston ja Tyynelänpuiston katveessa olevan suositun leikkipuisto Traktorin paikat ovat ajan kaluamia, leikkivälineitä on vähän ja toiminnot hajallaan. Kun kaupunkiympäristölautakunnan viime viikolla hyväksymä puistosuunnitelma toteutuu, kohenevat puiston leikkimismahdollisuudet roppakaupalla.

Kun urakka on valmis, on puistoon tulevan ensikertalaisenkin helppo muistaa paikan nimi, sillä leikkipuistorakennuksen etupihan aukiolle asetellaan katseenvangitsijaksi puiston nimikkoleikkiväline, puinen traktori. Muuta pihaa ovat somistamassa puusta tehdyt maatilaneläimet.

Leikkivälineet korvataan uusilla ja ne on valittu maaseututeemaan sopiviksi. Niiden pääasiallisena materiaali tulee olemaan alkujaan yhdysvaltalaisperäinen robiniapuu. Turva-alustan materiaaliksi on valittu puuhake sen uusiutuvuuden vuoksi.

Näkyviin muutoksiin kuuluu myös se, että keskellä leikkikenttää oleva kahluuallas katoaa ja hieman sivummalle rakennetaan uusi. Nyt vanhuuttaan vuotavan altaan paikalle tehdään isompien lasten leikkipaikka, jossa on liikkumiseen ja tasapainoiluun innostavia monitoimivälineitä. Leikkipuistoon tulee myös uudet keinut kahteen eri paikkaan.

Pienimmät leikkivät puistorakennuksen lähellä, isommat alueen eteläosassa. Pohjoisosan laajalle pallokentälle rakennetaan pallokenttä, jossa on hiekkatekonurmipinta ja ympärillä aita. Nykyisestä kentästä osa asfaltoidaan sähly- ja koripalloalueeksi.

Tällä hetkellä puistotyöntekijöille ja lasten vanhemmille harmaita hiuksia tuottaa pihan läpi kulkeva pyöräreitti. Tulevaisuudessa leikkipuiston turvallisuus kohenee, sillä tonttia aidataan leikkialueittain ja puiston länsireunaan tehdään oma puistokäytävä kevyelle liikenteelle.

Myös huoltoliikenteelle ja ruokakuljetuksille tulee oma huoltoreitti. Tyynelänkujalle rakennetaan neljä lyhytaikaista pysäköintipaikkaa lapsia kuskaaville vanhemmille.

Kasvillisuutta sekä karsitaan että istutetaan uutta. Kasvien vehreys ja runsaus on tarkoitus säilyttää. Suunnitelmissa on istuttaa esimerkiksi pieniä hedelmäpuita.

Jos aikataulu pitää, alkaa kaupungin ylläpitämän leikkipuiston uudistaminen ensi syksynä. Sitä ennen pitää vielä tehdä toteuttamissuunnitelma.

Traktorin uudistamiseen on varattu 1,2 miljoonaa euroa. Yhden kunnostetun neliömetrin hinnaksi ilmoitetaan tulevan noin 125 euroa. Uudistamissuunnitelma koskee liki 1,7 hehtaarin puistoalueesta noin hehtaaria. Puiston ylläpito maksaa vuodessa noin 14 850 euroa verottomana.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliTuntematon toi taidetta junalaiturille
Seuraava artikkeliVoitto ja tappio tamperelaisille