Tuntematon toi taidetta junalaiturille

Sami ”Frank” Muttilainen taltioi kännykkäänsä Tapanilan aseman valokuvanäyttelyn, jossa hän ja ystävänsä Jani ”Elma” Elomaa odottavat junaa kenties vuonna 1995.

Tapanilan asemalle on ilmestynyt kaikessa hiljaisuudessa valokuvataidetta. Mustavalkokuvat esittävät kahta junaa odottavaa nuorta ja ne on kuvattu mahdollisesti noin neljännesvuosisata sitten samalta asemalta.

Kuvat ovat ilahduttaneet aseman käyttäjiä ja herättäneet keskustelua aina oman kylän Facebook-ryhmää myöten. Hämmästyneimpiä kuvista on ollut vasemmistovaltuutettu Sami ”Frank” Muttilainen. Hän bongasi kuvista itsensä istumassa junalaiturin penkillä lapsuudenystävänsä Jani ”Elma” Elomaan kanssa.

-Mistähän lienee lähtenyt, mutta loistava idea ja tyylikäs veto avata näyttely kaikessa hiljaisuudessa yli parin kymmenen vuoden jälkeen, tuumii Muttilainen.

Hän ja Elma Elomaa ovat kotoisin Tapulikaupungista. Miehet ovat tunteneet toisensa yli 30 vuotta samalta ala-asteen luokalta alkaen ja ovat edelleen hyviä ystäviä.

-Tämä ilahdutti kovin. Tulihan sitä tuossa tosiaan junnuna notkuttua, ei oo sentään kaljakassia jalkojen juuressa ja spaddua huulessa, Muttilainen naurahtaa.

Hän arvioi, että kuvat on saatettu ottaa Tapanilan asemalla vuoden 1995 tietämillä. Elma pitelee yhdessä kuvassa keskittyneesti puhelinta. Jotkut ovat veikanneet katseen olevan tiukasti kiinni matopelissä.

Valokuvaajan nimi on täysi mysteeri. Hän on toiminut kuin maailmankuulu anonyymi englantilainen katutaiteilija Banksy, ja tuonut kuvat paikalle ilmoittamatta. Sekin on arvoitus, että tietääkö valokuvaaja ketä hän on kuvannut.

-Toi tiilipenger on kasvanut nykyään umpeen. Tostahan pitäis ottaa musta ja Elmasta päivitetty versio. Tosin eihän tossa ole kukaan noita kuvia ottaessa poseeraannut, poliitikko pohtii.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliTapoja ja perinteitä
Seuraava artikkeliTraktorin piha aktivoi lapsia liikkumaan