Kengurumeininkiä ei sade pidätellyt

Kengurumeininki leikkipuisto Traktorissa
Sateesta viis, Kengurumeininki sai lapset ja aikuisetkin lämpenemään.

Mihin mennään, jos tulee haava, avaimet jäävät kotiin tai joku asia harmittaa? Leikkipuistoon tietenkin. Näin oli ainakin Pirjon, Pirkon ja Kaijan pyörittäessä Traktorin toimintaa.

Leikkipuisto Traktorin pihalla laulettiin ja leikittiin sekä nautittiin Kengurumeininki –bändin esityksestä taivaalta tihkuvasta sateesta välittämättä viime torstaina. Laulut raikuivat iloisesti, sillä väkeä oli paikalle saapunut myös muista leikkipuistoista.

Leikkipuisto Traktori avattiin helmikuun ensimmäinen päivä 30 vuotta sitten. Kaksikymppisjuhlien alla leikkipuistorakennusta peruskorjattiin ja siihen tehtiin laajennus. Nyt oli taas juhlan aika ja mukaan oli kutsuttu myös leikkipuistossa alusta asti toiminut Pirjo sekä hänen kanssaan parikymmentä vuotta töitä tehneet Pirkko ja Kaija.

Traktorin leikkipuistossa on aina parasta ohjaajien mukaan ollut ympäröivä luonto, kesäisin uima-allas ja talvisin mahtava pulkkamäki. Lasten ja heidän vanhempiensa mielestä parasta ovat myös leikkipuiston työntekijät, joihin vähän isommatkin koululaiset ovat voineet tarvittaessa turvata.

-Metsä on yhä todella suosittu leikkipaikka. Se vain on harmi, että siellä on paljon koirankakkaa, jota saadaan sitten pestä lasten tamineista, harmittelevat leikkipuistoa nykyään vetävät Krisse ja Hanna.

Leikkipuistotoiminnassa on moni asia muuttunut. Alkuaikoina leikkipuistot olivat avoinna aamukahdeksasta iltakuuteen, nykyään yhdeksästä neljään. Avoimia kerhoja on vain muutama ja niitä vetää MLL:n väki.

-Ennen sitä avointa toimintaa oli paljon enemmän. Nykyään on paljon kerhoja, joihin täytyy hakea ja avoin toiminta ja yhdessäolo on jäänyt vähemmälle, Pirjo huomauttaa.

Johtava leikkipuisto-ohjaaja Nina Vuori kertoo, että lisääntyneestä byrokratiasta huolimatta leikkipuistoissa on edelleen joustavuutta enemmän kuin päiväkodeissa.

Leikkipuisto Traktorin henkilökuntaa
Nina Vuori, Traktorin ohjaajat Krisse, ja Hanna sekä sohvalla istuvat entiset traktorilaiset Pirjo, Pirkko ja Kaija tietävät, että lapsiperheille leikkipuistot ovat todella tärkeitä paikkoja.

-Erilaisia kerhoja perustetaan ja lopetetaan tarpeen mukaan. Saamassamme palautteessa todetaan, että kotiäideille leikkipuistot ovat todella tärkeitä henkireikiä ja vertaistukipaikkoja.

-Ennen ehti lasten kanssa olla ja touhuta enemmän. Tehtiin kaikenlaista hauskaa ja myös retkeiltiin, veteraanikolmikko kertoo.

-Nykyään aikaa kuluu aika paljon erilaisten tilastojen tekemiseen, myöntää Hanna.

Lapset kuitenkin ovat aina olleet se tärkein asia toiminnassa ja niin ovat edelleenkin leikkipuistojen vetäjille. Siksi aikuisetkin lähtevät laulamaan Kengurumeiningin tahdissa.

Näitä leikittiin ennen
  • Nurkkajussi
  • Piirileikit
  • Rakennamme isännälle talon
  • Naruhyppelyt
  • Majojen rakentelu metsään

Teija Loponen

Seuraava artikkeliLähipolitiikkaa