Pohjois-Helsingin musiikkiopisto 50 vuotta

Kalle Hassinen istahti soittamaan ja Petri Sainio antoi hienon laulunäytteen Maarit Kankareelle ja Anne Leppiaholle. Kuva Teija Loponen

Tapulikaupungin Hattupolun kerhohuoneella toimintansa aloittaneen ja nykyään Malmitalossa sekä Latokartanontiellä toimivan Pohjois-Helsingin musiikkiopiston mottona on: Musiikki kuuluu kaikille.  Opiston rehtorina toista vuotta toimiva Kalle Hassinen oli itsekin aikoinaan opiston oppilas.

-Erotumme muista musiikkiopistoista kulttuurikeskuksessa toimivana oppilaitoksena. Meillä on todella hyvää yhteistyötä Malmitalon muiden toimijoiden kesken ja se on meille hyvin tärkeää. Malmitalolla toimimisen myötä voimme helposti olla mukana kulttuurikeskuksen ja taideopistojen järjestämässä 5×2 -taideopetuksessa. Täällä on myös näppärää järjestää soitinkaruselli, jossa kokeillaan useaa eri soitinta, kertoo rehtori Kalle Hassinen.

Pohjois-Helsingin musiikkiopistolla on opiskelijoita muskarien vauvoista aikuisiin soittajiin ja lisäksi kaksi orkesteria.

-Opistossamme voi myös soittaa harvinaisempia soittimia, kuten harppua, tuubaa ja oboeta.

-Olimme ensimmäisiä musiikkiopistoja, joka luopuivat pääsykokeista.  Silloinen rehtorimme oli sitä mieltä, että opiskelussa tärkeää motivaatiota ja pitkäjänteisyyttä ei voi mitata pääsykokeella, huomauttaa opiston taloudenhoitaja Maarit Kankare.

Musiikkiopistoissakin tapahtuu monenlaisia uudistuksia. Kanslisti Anne Leppiaho kertoo, että nykyään soittoharrastusta voi kokeilla myös koulun musiikkikerhossa, jollaista he pitävät muun muassa Staffansby lågstadieskolalla.

-PHMO:n opetuksen perustana on oman instrumentin hyvä hallinta, mutta yhdessä musisointi ja musiikin hahmotusaineet eli teoria sekä muutakin musiikkiasiaa kuuluu oleellisesti opintosuunnitelmaan. Samoin esiintymiskoulutus, tietää PHMO:ssa jo vuodesta 1990 opettanut kitaransoiton opettaja, intendentti Petri Sainio.

Musiikkiopisto on viimeiset 25 vuotta toiminut Malmitalolla, mutta suurin osa tunneista on toisessa toimipisteessä Latokartanontiellä.

-Meillä on noin 690 oppilasta ja 43 opettajaa, joista valtaosa tietenkin tuntiopettajia, kertoo kanslisti Kankare.

Rehtori Kalle Hassinen toteaa, että Pohjois-Helsingin musiikkiopisto on Helsingin toiseksi suurin. Oppilaina on paljon sellaisiakin lapsia, joilla ei ole minkäänlaista musiikkitaustaa, eivätkä vanhemmat soita tai laula.

-Etenkin heille ovat soitinkarusellit sekä erilaiset työpajat mainioita. Niiden avulla voi löytää itselleen sopivimman soittimen. Suosituin instrumentti on edelleen piano. Seuraavina tulevat kitara, viulu ja huilu.

Kaikki lapset esiintyvät lukukauden aikana pienissä matineoissa.

Jouluna PHMO:n ryhmiä saattaa nähdä kauppakeskuksissa musisoimassa ja oppilaat käyvät esiintymässä myös senioritaloissa. Kesäkuun alussa heitä voidaan kuulla myös katusoittajina.

Pohjois-Helsingin musiikkiopisto juhli 50-vuotista taivaltaan viime viikolla musikaalikonsertein, joissa esiintyi opiston viihdeorkesteri solisteineen, oppilaskuoro, kitarayhtye sekä Phonic-kuoro.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliAxorialle pronssia SM-kisoista
Seuraava artikkeliPoppeleita kaatuu