Kenestä Vuoden vapaehtoinen? Kaksi ehdokasta Koillisesta

Minna Mäkinen ja Juha Salonen ovat ehdolla vuoden vapaaehtoiseksi. Kuvat Pirjo Pihlajamaa ja Maaret Ahlsved

Kuudes Vuoden vapaaehtoinen -kampanja käynnistyi  elokuussa ja ehdotusajan loppuessa mukaan oli ilmoitettu yhteensä 86 henkilöä eri puolilta Suomea. Mukana on myös kaksi koillishelsinkiläistä, Minna Mäkinen ja Juha Salonen.

Kansalaisareena hakee Vuoden vapaaehtoinen -palkinnon saajaksi henkilöä, joka esimerkillään inspiroi muita vapaaehtoistoiminnan saralla.

Vuoden vapaaehtoinen voi olla pitkän linjan vapaaehtoistoimija tai uusi tulokas. Hän toimii vapaaehtoisena sydämellä ja innostaen missä päin Suomea tai millä alalla tahansa. Hän voi olla yhteisön kantava voima, taitava innostaja, kekseliäs toiminnan kehittäjä, siltojen rakentaja, erilaisten kohtaamisten synnyttäjä tai muuten ansioitunut ja aktiivinen vapaaehtoinen.

Kuka tahansa voi ehdottaa Vuoden vapaaehtoinen -palkinnon saajaa Kansalaisareenan verkkosivuilla. Ehdotusaika päättyi syyskuussa.

Ehdotusten perusteella suoritetaan yleisöäänestys 30.9.–27.10. Valitsijaraati valitsee Vuoden vapaaehtoisen 2019 yleisöäänestyksen kymmenen kärjen joukosta. Vuoden vapaaehtoinen julkistetaan kansainvälisenä Vapaaehtoisten päivänä 5.12.

Koillisesta on ehdokkaana Minna Mäkinen, joka on järjestänyt kymmeniä talkootapahtumia erityisesti Malmin ja Tapanilan alueella. Usein keruupaikat ovat hankalia kohteista, joista ei aiemmin roskia ole kerätty.

Lisäksi hän on kitkenyt ryhmänsä kanssa suuria määriä jättipalsameita. Hänen aktiivisuutensa ja positiivinen asenteensa on ollut tärkeä tekijä, jotta motivoituneita vapaaehtoisia on löytynyt aina riittävästi.

Mäkinen on myös informoinut aktiivisesti mediaa roskaamisen volyymista, välinpitämättömyydestä ja roskaamisen vahingollisuudesta luonnolle.

Toinen ehdokkaista on Juha Salonen ja Longinojan aktiivit. Juha Salonen aloitti Longinojan kutusoraikkojen kunnostuksen vuonna 2001, jonka jälkeen hän on vetänyt talkoita joka syksy. Vuonna 2017 kutusoraikkoja kunnostettiin yli sadan talkoolaisen voimin. Juha on ollut mukana myös muissa virtavesikunnostuksissa.

Puron tilan kohentuminen ja Juhan kannustava esimerkki ovat innostaneet ihmisiä mukaan lähiluonnosta huolehtimiseen. Nyt noin 20 aktiivin joukko edistää puron hyvinvointia monin tavoin.

Puroaktiivit valvovat, opastavat, kunnostavat, taltioivat ja tiedottavat Longinojasta. He striimaavat täpläkylkisten taimenten kutupuuhia, joten kaikki pääsevät seuraamaan huikeaa luontonäytelmää vaikka kotisohvalta.

Puroaktiivien toiminta on luonut yhteisöllisyyttä Longinojan varrelle. 

Teija Loponen

Kansalaisareena on vapaaehtoistoiminnan yhteiskunnallinen vaikuttaja ja ainoa kaikkien vapaaehtoistoimijoiden edunvalvoja Suomessa.