Nuoret kiusaamista vastaan #sydän

Nuorten kokemuksen mukaan kiusaaminen on kouluissa edelleen yleistä, eikä siihen osata puuttua tehokkaasti. Koillis-Helsingin ja Maunulan alueen nuoret pyrkivät #sydän -kampanjalla vaikuttamaan asenteisiin ja tekemään avun saamisen helpommaksi nuorille, jotka kärsivät kiusaamisesta ja yksinäisyydestä.  

Koko syksyn kestävä kampanjan lanseerataan Malmitalolla #sydän-tapahtumassa lauantaina 31.8. klo 16-19. Kevään aikana nuoret ovat käsikirjoittaneet ja kuvanneet tositapahtumiin perustuvan lyhytelokuvan Maailman onnellisin maa, jonka ensiesitys nähdään Malmitalolla.

Elokuva kertoo kahden nuoren tarinan kiusaamisen seurauksista ja selviytymiskeinoista. Ohjelmaan kuuluu myös toiminnallisia työpajoja ja paneelikeskustelu kiusaamisesta. Tapahtumassa esiintyvät suosittu räppäri PastoriPike ja tubettaja Deata.

-Kiusaamisen vastainen kampanjamme lähti käyntiin keskustelusta, kuinka nuorten turvallisuutta ja hyvinvointia voitaisiin parantaa. Mielestämme koulun pitäisi olla paikka, jossa nuorella on hyvä olla, siellä vietetään iso osa ajasta ja osa kaveriporukoista muodostuu juuri koulussa.

-#sydän -kampanja pyrkii saamaan nuorille parempia mahdollisuuksia puhua ongelmistaan, joko koulun henkilöstölle tai edes yhdelle luotetulle ihmiselle, kertoo Puistolassa asuva Aleksi Ruutuvaara, 16, joka on ollut mukana kampanjassa alusta asti.
-Projektissa mukana oleminen on luonut minulle uuden kaveripiirin ja auttanut minua myös käsittämään ongelman laajuuden. Se on vahvistanut haluani vähentää nuorten kiusaamista ja syrjäytymistä, Aleksi toteaa.

Koillisen alueen ja Maunulan nuoret ideoivat syksyllä Ruuti-työpajoissa kolme toimenpide-ehdotusta kiusaamisen vähentämiseksi. Toimenpide-ehdotukset yhdistettiin yhdeksi #sydän- nimiseksi kampanjaksi, jolle myönnettiin RuutiBudjetista rahoitus vuodelle 2019. Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden RuutiBudjetti on nuorten osallisuus- ja vaikuttamistoimintaa, jota toteutetaan läpi vuoden.

#sydän -kampanja on suunnattu erityisesti 13-17 -vuotiaille nuorille, vanhemmille ja koulujen henkilökunnalle. Syksyn aikana nuoret järjestävät toimintaa alueen kouluilla.

Teija Loponen

Nuorten koulukiusaamisen vastainen #sydän –kampanja avataan Malmitalolla 31.8. klo 16-19. Samalla saa ensi-iltansa Maailman onnellisin maa –elokuva. Vapaa pääsy.

Edellinen artikkeliVaraskoplan jäsen tunkeutui 89-vuotiaan miehen kotiin Suutarilassa
Seuraava artikkeliUudistuksia