Ilari Saulo, 22, tuore golfin Suomen mestari Tapaninvainiosta

Maailman suurimman yksilöpelin golfin Suomen mestaruuden heinäkuussa vallannut Ilari Saulo on määrätietoinen nuori urheilija. 14-vuotiaana jalkapallo Malmin Palloseurassa sai väistyä golffin tieltä. Sen jälkeen harjoittelu, kehitys ja muutto Yhdysvaltoihin on hionut tapaninvainiolaisesta Suomen mestarin, jonka unelmana on golfammattilaisuus.

Ilari Saulo on tasapainoinen nuorimies. Viimeiset kaksi vuotta hän on opiskellut collegestipendin turvin Yhdysvaltojen Tennesseessä. Suomen kesän ja mestaruuden jälkeen hän lensi viime perjantaina takaisin Yhdysvaltoihin. Edessä on syyskausi urheilubusinessopintoja ja päivittäistä golf- ja kuntoharjoittelua. Ilarilla on vielä jäljellä kaksi vuotta collegeopiskelua Tenneesseessä.

-Sen jälkeen olisi tarkoitus käydä intti, ja toivottavasti siirtyä golfammattilaiseksi, pohtii Ilari puntaroivaan sävyyn.

Mitä vaatiikaan olla 22-vuotiaana Suomen ykkönen golfissa? Mestarin historia lyhyen kaavan mukaan: Nuori Ilari suoritti golfin green cardin 9-vuotiaana. 12-13-vuotiaana mielenkiinto lajiin kasvoi ja hän otti ensi askeleet nuorten kisoissa. 17 vuoden iässä peli kehittyi vahvasti ja Saulo nousi poikien maajoukkueeseen. Pari vuotta meni pojissa, kunnes kutsu kävi jo miesten maajoukkueeseen. Syksyllä 2016 matka vei USA:aan, jossa Ilari tuoreeltaan voitti ison collegekilpailun.

Vuonna 2017 Keimolan Golfin golffarin valmentajaksi vaihtui portugalilainen David Silva. Uuden valmentajan myötä Ilarin tekniikka laitettiin täysin uusiksi. Kehityksessä tuli ensin takapakkia, mutta opit purivat ja tänä vuonna peli on kulkenut mestarillisesti.

Suomen mestaruus Vaasasta tuli jopa riskillä, uusinnan kautta Veeti Mähösen ja Miikka Mäkisen kanssa. Saulo löi uusinnassa pallon suoraan griinille.

-Ajattelin, että nyt on pakko tehdä birdie, ja lopettaa kisa saman tien, paketoi Saulo mestaruuden sinetöitymistä.

Saulon golfkesä on ollut kaikkiaan mainio. Hän on kiertänyt Suomen ohella viheriöitä Briteissä, Saksassa ja Virossa. Kiitos Suomen mestaruuden hän pääsi osallistumaan Vierumäellä Challenge Touriin, Virosta tuli avoin maan mestaruus plus voitto ammattilaiskisassa. Collegesääntöjen vuoksi hän ei kuitenkaan voinut ottaa voitostaan rahaa vastaan.

-Kyllähän se vähän harmitti, tuumii Ilari huippu-urheilijamaisen rauhallisesti.

Näillä pohjilla ja näkymin ammattilaispalkkiot odottavat parin kolmen vuoden päästä.

Ilari Saulo on onnellinen opiskelija ja golffari. Hän kiittelee useaan otteeseen pääsyä stipendiopiskelijaksi Yhdysvaltoihin.

-Golf on antanut niin paljon. Collegepäätös oli isoin asia elämässäni. Olen pelannut golffia noin 20 eri maassa, ja saanut kavereita ympäri maailmaa.

Tapanilan Medialukion rehtoria Pekka Luomaa.

-Luoma ymmärsi hyvin poissaoloni koulusta golfin vuoksi ja järjesteli hienosti kurssejani suoritettavaksi Mäkelänrinteessä, kiittelee Saulo.

Mikä on mahdollistanut etenemisen ja golfreissaamisen?

Ilari korostaa tosi hyvän collegestipendin merkitystä. Tukea on myös tullut Golfliitosta, Keimola Golfilta ja muutamalta yksityiseltä.

Mikä on nuoren mestarin viesti nuoremmilleen?

-Kannattaa lähteä opiskelemaan collegeen, kasvat ihmisenä ja opit paljon elämän kannalta. Lisänä ovat miellyttävät olosuhteet. Se maksaa itsensä takaisin, vinkkaa opintojensa puolivälissä oleva Saulo.

Lopuksi varovaisen pakollinen golfkysymys Ilarille, mikä onkaan tasoituksesi?

Se on plus 3, eli 3 alle parin, kuuluu levollinen vastaus.

Kyse ei ole enää harrastajasta, vaan enemmänkin ammattilaisesta, joskin amatöörin roolissa. Collegeopiskelu ei salli minkäänlaista ammattilaisuutta. Sen aika tulee myöhemmin.

Heimo Laaksonen

Edellinen artikkeliVaraskoplan jäsen tunkeutui 89-vuotiaan miehen kotiin Suutarilassa
Seuraava artikkeliUudistuksia