Kaukoputkimies vei rakettimatkalle

Tero Hiekkalinna, tai Kaukoputkimies, kuten kylän lapset häntä nimittävät, järjesti Rakettimatka avaruuteen –teoksensa  julkistustilaisuuden Tapanilan Alakoululla lauantaina. Lapsille suunnattu tietokirja keräsi paikalle runsaasti myös aiheesta innostuneita aikuisia.

-Muutimme Tapanilaan noin seitsemän vuotta sitten ja huomasin ilokseni, että täällähän kykenee näkemään tähtiä. Siitä seurasi ensin yhden kaukoputken osto, sitten toisen. Myöhemmin liitin kaukoputkeen kameran ja kuvat siirtymään tietokoneelle. Nykyään kaikki kirkkaat yöt tahtovatkin mennä kuvaten ja kuvia katsellen ja käsitellen, Tero Hiekkalinna paljastaa.

Tero huomasi lasten olevan kovin innostuneita tähdistä ja avaruudesta ja niinpä hän on kierrellyt alueen päiväkodeissa ja kouluissa niistä kertomassa.

Teron vuosi sitten ilmestynyt ensimmäinen kirja,  Tutkimusmatka avaruuteen, kertoo hänen mukaansa avaruudesta kaiken. Niinpä kun kustannustoimittaja vaati ensimmäiselle kirjalle jatkoa, oli mies ongelman edessä, mistä kirjoittaa?

Lapset tuntuivat olevan kiinnostuneita myös raketeista ja siksi uutuuskirja käsitteleekin miehitettyjä avaruuslentoja, avaruudessa käyneitä ihmisiä, sukkuloita ja kuun pinnalla käytettyjä kulkuvälineitä, erilaisia mönkijöitä. Sekin selvitetään, miten avaruudesta päästään takaisin.

-Minua kiehtoi saada videot mukaan kirjaan, koska esimerkiksi raketin lähtöä tai astronauttien ongelmaa kävellä painottomassa tilassa on vaikea sanoin kuvailla. Keksimme liittää sivuihin QR-koodeja, jotka avaavat yhteyden You Tube-videoihin.

Kylätilalla katseltiin Teron jutustelun ohessa useampi video. Filmi, jolla astronautit pomppivat kuin pupujussit kuun pinnalla, oli erityisesti yleisön mieleen.

Kariston julkaisemasta uutuuskirjasta löytyy paljon mielenkiintoista faktatietoa ja kuvia. Alakoululla nimikirjoitusjonossa halukkaat saivat lisäksi Terolta neuvoja tähtikartasto-ohjelmista, hän muistutti Ursan järjestävän tähdistä peruskursseja ja kertoi mahdollisuudesta osallistua Kylätilalla järjestettäviin kaukoputki-iltoihin.

Tero Hiekkalinna esittelee teostaan myös huomenna Helsingin Kirjojen yössä Akateemisen kirjakaupan lastenkirjaosastolla.

Teija Loponen