Pekka Lipposen kunniaksi kotipihalle puupatsas

Krunan pojat vasemmalta oikealle ylärivissä Jyrki ”Jykä” Koskinen, Pekka Okkonen,Ahti Knopp ja Juhani ”Jussi” Lamminaho sekä alarivissä Into ”Intsa” Taskinen, Kimmo ”Röbö” Rintakoski, Heikki Laine ja Timo ”Kiena” Kienanen. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Pi-pi-pirskatti. Tapaninvainiolaisen Into ”Intsa” Taskisen kotipihalle on ilmestynyt nuorta poikaa esittävä patsas, jonka nimilaatassa lukee Pekka Lipponen Jr. Pekka Lipponen on nimimerkki Outsiderin luoma hahmo, jolla on oma roolinsa Kalle Kustaa Korkin seikkailuissa.

Aarne Haapakoski (1904 Pieksämäki – 1961 Malaga) kirjoitti vuodesta 1945 alkaen nimimerkillä Outsider tarinoita, joissa päähenkilöt Kalle Kustaa Korkki ja Pekka Lipponen joutuivat mitä uskomattomimpiin seikkailuihin.

Veijarihahmot nousivat todellisiksi suosikeiksi, kun Yleisradio alkoi esittää Kalle Kustaa Korkin seikkailuja kuunnelmasarjana. Kansa liimautui radion ääreen jännäämään ja sai samalla ajatuksensa irti vasta päättyneestä sodasta.

Suosion kasvaessa Haapakosken avuksi tekstejä tekemään tuli Jerry Cottonienkin kirjoittajana kunnostautunut Seppo Tuisku, joka jatkoi kirjoittamista myöhemmin yksin, kun Haapakoski menehtyi äkillisesti.

Pekka Lipponen on tarinassa savolainen ”ähväärimies”, jolta pääsee herkästi ”pi-pi-pirskatti” ja joka joutuu pinteeseen jos toiseenkin, mutta pelastuu aina ystävänsä Kalle Kustaa Korkin neuvokkuudella. Radiossa Lipposta esitti näyttelijäkuuluisuus Oke Tuuri, jonka näyttelijänuralle rooli oli merkittävä.

Mutta mitä tällä kaikella on tekemistä tapaninvainiolaisen Into Taskisen kanssa? Miksi Taskisen pihamaalla on 6. kesäkuuta kahdeksan noin 60-70-vuotiasta miestä?

-Siihen on kaksi syytä. Kokoonnumme vuosittain muistelemaan vanhoja. Toisekseen nyt on Pekka Lippos-juniorin patsaan paljastus, Intsa Taskinen kertoo.

Hänen lisäkseen paikalla ovat tällä kertaa Jyrki ”Jykä” Koskinen, Pekka Okkonen, Ahti Knopp, Juhani ”Jussi” Lamminaho, Kimmo ”Röbö” Rintakoski, Heikki Laine ja Timo ”Kiena” Kienanen

Intsa on erittäin aktiivinen ja vieraanvarainen. Hänellä on hienot paikat ja puitteet. Me olemme Krunan kundeja, viettäneet kaikki lapsuutemme Kruunuhaassa ja tapaamme edelleen kokoontumalla tänne, miehet juttelevat ja kertovat lukuisia tositarinoita lapsuudestaan ja nuoruudestaan.

Muistoja herättävät niin jugend, upseerit, Saarikoski, satama, vankila, Huikki eli Helsingin Uusi Yhteiskoulu, Pitkäsilta kuin Skatta vs. Kruna.

Poikamaisuus ei ole kadonnut minnekään ja siitä on oivana osoituksena patsaan julkistus.

Joukon tarkoitus on sutia patsaan pinta tervaa sisältävällä puunsuoja-aineella.

-Patsas ei esitä minua, Into Taskinen toppuuttelee arvioita yhdennäköisyydestä.

Vaikka saattaa häntä siinä ripaus ollakin ja myös paria velipoikaa ja muitakin sukulaisia. Fiktiivihahmo Pekka Lipposen esikuva on oikeasti Into Taskisen edesmennyt isä, Rantasalmella syntynyt Sulo W. Taskinen. Maailmaa kiertänyt liikemies hänkin ja Aarne Haapakosken ystävä.

Puusta veistetyn ilmeikkään patsaan on tehnyt rantasalmella asuva taiteilija Pentti Kontturi. Hän on tehnyt Pekka Lipposen patsaan Rantasalmelle, jossa oli julkistus Lipposmarkkinoiden yhteydessä vuonna 2009. Pitäjässä muistetaan monin tavoin kylän kuuluisuutta. Siitä tilaisuudesta se ajatus Intsallakin lähti ja hän päätti tilata patsaan kotipihalleen.

Krunan pojilla tuntuu luovuutta riittävän, nyt soi jo kitara ja kuuluu Krunasta juuri tehty laulu. Tässä kohtaa voikin hyvin siteerata Pekka Lipposta, jonka kahteen sanaan radiokuunnelmatkin aina päättyivät.

-Jatkuu huomenna.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliViikin-Malmin raitiotien suunnittelu yltää Jakomäkeen
Seuraava artikkeliLatokartanon koulun ilmanvaihto korjataan kokonaan koneelliseksi