Latokartanon koulun ilmanvaihto korjataan kokonaan koneelliseksi

Latokartanon koulun ilmanvaihtokorjaukset pyritään saamaan valmiiksi ennen vuoden 2021 syyslukukauden alkua. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Kymmenen vuotta sitten valmistunut Latokartanon peruskoulu ei ehtinyt olla kauaa käytössä, kun rakennuksessa alkoi ilmetä sisäilmaongelmia. Ongelmaa on yritetty selättää vuosien saatossa monilla korjauksilla. Työ jatkuu yhä.

Kaksikerroksisen puukoulun ilmastointi on alun alkaen rakennettu painovoimaisena, joka on perinteinen tapa hoitaa ilmanvaihto ja rakenteiden kuivatus. Viikissä ilmanvaihto oli kuitenkin susi jo syntyessään ja se on aiheuttanut terveysongelmia rakennuksessa oleville.

Siksi Latokartanon koulun ilmanvaihto muutetaan kokonaan koneelliseksi myös koulun kahdessa luokkahuonesiivessä. Korjaus tehdään aulaosissa nimeltä Piha, Metsä, Niitty ja Viljapelto.

Muissa osissa työ on jo tehty. Lisäksi koulua on tiivistyskorjattu hätätyönä viime ja toissa vuonna.

Koulun ullakolle rakennetaan ilmanvaihtoa varten konehuone, jonka on tarkoitus parantaa korjattavien siipien aulatilojen ilmanvaihtoa. Poistumistieksi rakennettu ulkoinen kierreporras korotetaan, niin sitä voi käyttää huoltoyhteytenä katolle. Savunpoistoikkunoiden kokoa suurennetaan. Rakennuksessa havaitut ilmavuodot korjataan. Aulojen ja salin alakatot uusitaan ja pinnoittamaton vaimennusvilla menee vaihtoon. Akustiikkaa korjataan.

Uusin urakka tehdään niin, ettei koulun henkilökunnalle ja noin 700 oppilaalle tarvitse hankkia väistötiloja. Suunnittelussa on varauduttu siihen, että joitakin varastotiloja voi myöhemmin ottaa opetustiloiksi.

Urakan jälkeen koulun vuokra nousee ja tulee näillä näkymin olemaan runsaat 110 000 euroa per kuukausi.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliPekka Lipposen kunniaksi kotipihalle puupatsas
Seuraava artikkeliKuhina alkaa