MKT-tehtaiden historiikki valmistui

Kirjanjulkistustilaisuus veti VPK:n tuvan täyteen väkeä, joka muisteli innolla menneitä kokemuksiaan. Kuva Jarmo Loponen

Malmilla sijainneen MKT:n tehtaiden entisten työntekijöiden toimesta perustettu MKT-Perinneyhdistys kerää tehtaan toiminnasta valokuvia ja tietoja sekä kutsuu aina välillä jäsenistönsä koolle.

Tuorein kokoontuminen oli huhtikuussa, jolloin juhlistettiin vuonna 2016 aloitetun MKT:n toisen historiikin kokoamis- ja kirjoitustyön saamista päätökseen. Yhtiön entisten työntekijöiden vapaaehtoisvoimin kokoaman kirjan nimeksi tuli Suomalaisia maidonjalostuskoneita maailmalla.

Keskusosuusliike Hankkija perusti vuonna 1918 kotimaan markkinoita varten maanviljelyskonetehtaan ja yritys oli edelläkävijä juustonvalmistuksen mekanisoinnissa ja automatisoinnissa. Euroopan markkinat avautuivat 1960-luvulla, jolloin nimikin muutettiin muotoon MKT-tehtaat Oy.

Malmilla sijainnut tehdasalue käsitti noin seitsemän hehtaaria. MKT-tehtaat koulutti aikanaan metallialan osaajia omassa ammattikoulussaan ja ylläpiti työsuhdeasuntoja. Henkilökuntaa sitouttivat myös oma työterveyshuolto, ruokala sekä runsas harrastustoiminta.

Tuore kirja käsittelee MKT:n vaiheita vuodesta 1968 alkaen, toimintaa Hankkijan ollessa omistajana ja sen jälkeen, aina 2000-luvulle saakka.

1960-luvun puolivälistä lähtien tehtaan tuotevalikoima monipuolistui tuoden juustolalaitteiden rinnalle maidonkeräilylaitteet, kuten tilatankit ja maitoautot.

Historiikin laaja tietosisältö perustuu sekä kirjallisiin lähteisiin että eri henkilöiden antamiin tietoihin. Tavoitteen mukaisesti teos on luonteeltaan elävä tarinakirja, jossa kuuluu kymmenien tehtaan työläisten ääni heidän jakamiensa tietojen, tarinoiden ja muisteloiden muodossa. Kirjan alussa on tiivistelmä Väinö Pessin kirjoittamasta 50-vuotishistoriikista MKT 1918–1967.

Perinneyhdistyksen kustantamassa yli 250-sivuisessa teoksessa on yli 200 valokuvaa laitteista, laitoksista ja henkilöistä. Kirjan on toimittanut Raija-Liisa Konkola. Teoksen julkistustilaisuus pidettiin 13.4. Pukinmäen VPK:n talolla.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliRunkovesiputki lämmitettävän tekonurmen esteenä Pukinmäessä
Seuraava artikkeliOnnea äidit