Soitellen kohti haaveammattia

- Minulle lukioista Viikki oli ainoa oikea valinta. Tämä on opetuskoulu, jossa opettajat opettavat tulevia opettajia, joten he todella tietävät, miten pitää opettaa, perustelee Nuutti Lehtikuusi. KUVAAJA LAURIINA KALLIO

Lauantain lakkiaisissa ojennetaan todistuksia uusille ylioppilaille. Heihin kuuluu viikkiläinen Nuutti Lehtikuusi, 19. Hän saa Helsingin yliopiston Viikin Normaalikoulusta urakkapalkakseen viisi laudaturia, kaksi eximiaa ja magna cum lauden.

1. Onneksi olkoon Nuutti Lehtikuusi! Miltä nyt tuntuu?
– Nyt tuntuu hyvältä, koska takana on kova työ. Olen lukenut paljon ja panostanut. Se on tuottanut tulosta ja olen iloinen siitä.

2. Ehdit neljässä vuodessa suorittaa peräti 120 kurssia. Rehtorinne Reijo Honkasen mukaan Norssin keskimäärä on noin 85. Lukion minimivaatimus on 75. Miten oikein onnistuit?
– Noo, juuri luin Iltalehdestä, että Ressussa joku sai 135. Ensisijaisesti olen vain kiinnostunut kaikesta ja uskon yleissivistykseen. Toisena vuonna aloin huomata, että kursseja tulee paljon ja otin tavoitteen. Kolmantena vuonna oli jo sata kasassa.

3. Ehditkö tehdä muuta kuin opiskella?
– Harrastan viulun soittoa, se auttaa rentoutumaan. Olikin mukava yllätys, että koulussa on niin aktiivinen musiikkipuoli. On kuoro, laulukokoonpanoja, orkesteri ja joka kevät oma musikaali. Lisäksi kuulun Helsingin työväenopiston orkesteriin. Näin kerran sattumalta heidän hakumainoksensa, menimme katsomaan orkesteria ja liityin mukaan.

4. Et käytä Facebookia. Miksi?
– Vaikea selittää. Ei minulla ole ikinä ollut tarvetta rekisteröityä Facebookiin tai muihin. Voihan se olla hyödyllinen väline, mutta ei se ole mun juttu. Olen ystävien keskuudessa niitä harvoja, jotka eivät julkaise. Käytän kyllä Snapchattia ja Whatsuppia.

5. Millaisia opiskeluvinkkejä antaisit tuleville lukiolaisille?
– Tärkeintä on motivaatio. Lisäksi minua auttoi viulunsoitto, sillä se rentouttaa. Onhan tehty tutkimuksiakin, miten hyvää musiikki tekee esimerkiksi muistille.

6. Keitä opettajistasi jäät kaipaamaan?
– Erityisesti läheisiksi tulleista esimerkiksi musiikin opettajia Kaija Viitasaloa ja Pekka Tulkkia sekä maantieteistä ja biologiasta Eija Kujansuuta.

7. Onko tulevaisuudensuuunnitelmasi jo selvillä?
– Oppia lisää. Olen hakenut lääketieteelliseen ja miettinyt kirurgiaa, sillä se sisältää käsillä tekemistä ja on tarkkuutta vaativaa. Sitä samaa on viulunsoitossa. Viidentoista vuoden kuluttua olen toivottavasti valmis erikoislääkäri, ja toivon, että soittoharrastus jatkuu.

Ylioppilas Nuutti Lehtikuusi, s. -98

  • Laudatur: äidinkieli, ruotsi, englanti, biologia ja kemia.
  • Eximia: pitkä matematiikka ja fysiikka
  • Magna cum laude: ranska.

Pirjo Pihlajamaa

Korjattu 30.5.2018 klo 10.45: Nuutti Lehtikuusi kirjoitti kaksi eximiaa ja on syntynyt v. 1998.