Vesipiipun pössyttelyä suitsittiin uhkasakolla

bagdad cafe
Helsingin kaupunki puuttui Malmilla jo pitempään ällistyttäneeseen ja huvittaneeseen kansainvälisyyteen, jossa vesipiippua polteltiin tarjoilutiloissa. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Kirkonkyläntiellä toimiva ravintolakahvila voi saada sakkoja sakon päälle, jos umpikatetulla alueella vielä aterioidaan ja poltellaan vesipiippua tai asiakkaille myydään polttajien suosimia yrttiseoksia ilman asianmukaisia pakkauksia.

Malmille rantautunut tyyli valkeni Helsingin kaupungin viralliselle tupakkatilan tarkastajalle huhtikuussa 2017. Viranomainen havaitsi, että liiketilalta puuttui tupakointitilan omavalvontasuunnitelma, jolloin hän kirjasi, ettei voi tutkia ruokatilaan kuuluvan tupakointitilan toimivuutta, olosuhteita ja järjestyksenvalvontaa.

Monta muuta seikkaa Bagdad Cafessa käynnillä tuli kuitenkin huomioitua alkaen siitä, että tiloissa poltettiin vesipiippua ja siihen tarkoitettua yrttiseosta myytiin kuluttajille ilman tupakkalain mukaista vähittäismyyntipakkausta.
Viranomainen ohjeisti itämaisen ravintolan elinkeinoharjoittajaa hänen terassisuunnitelmistaan ja kertoi, että lasitetulla terassilla saa tupakoida tai polttaa kasviperäisiä tuotteita, jos vähintään kaksi seinäpintaa on avoinna.
Viime elokuussa uusintatarkastukselle tullut tarkastaja näki lasitetun terassin, jossa asiakkailla oli mahdollisuus nauttia piipulliset. Mutta tämäkään tila ei täyttänyt tupakkalain määritelmää. Tarkastaja valisti ravintolassa, että ulkotarjoilualueella saa polttaa vasta, kun kaksi seinäpintaa avataan.

Tammikuussa 2018 tarkastaja huomasi uudella käynnillään, että itämainen meno jatkui Malmilla. Suomen lain vastaisesti tupakointitilassa työskenneltiin, sinne tarjoiltiin ruokaa ja juomaa, ilmanvaihtoa ei ollut tarkastettu säännöllisesti eikä havainnoista ollut pidetty kirjaa.

Sittemmin kaupunki sai myös jonkun tekemän ilmoituksen, että ravintolan sisällä vesipiiputellaan iltaisin. Tarkastuksilla tätä ei ollut havaittu.
Elinkeinonharjoittajan kynä alkoi sauhuta vastinetta. Lupaus kuului, että terassin kaksi seinää avataan keväällä ja että siellä tarjoilu loppuu ja ilmanvaihto tarkastetaan säännöllisesti. Vesipiipuissa kerrottiin aletun käyttää uudenlaisia hiiliä, jotka asiakkaat voivat itse sytyttää tupakointitilassa. Kasviperäistä yrttiseosta luvattiin myydä kuluttajille ainoastaan vähittäismyyntipakkauksessa.
Viime kuussa kaupungille toimitetun vastineen mukaan elinkeinonharjoittajalla on ollut huomattavia vaikeuksia suomen kanssa, eikä elinkeinonharjoittaja ole riittävästi ymmärtänyt tarkastuksella käsiteltyjä asioita tai kyennyt ilmaisemaan itseään riittävästi suomeksi.

Kertynyttä tapahtumatietoa vietiin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle, joka määräsi sakon uhalla lopettamaan tupakkalain rikkomiset ravintolassa. Kieltoja tuli kaikkiaan viisi. Sakon suuruus vaihtelee. Sakoista kaksi on 2 500 euroa, yksi 5 000 euroa ja kaksi kymppitonnin.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliMosan ”Wembleyn” myllerrys lähestyy
Seuraava artikkeliPiispa Teemu Laajasalo: Kirkkoa pitää kehittää jäsenmäärän kasvattamiseksi