Piispa Teemu Laajasalo: Kirkkoa pitää kehittää jäsenmäärän kasvattamiseksi

Piispa Teemu Laajasalo
Piispa Teemu Laajasalo toivoo, että pyhäkoulut saataisiin elpymään. -Lapsilla pitäisi olla oikeus kivalla tavalla saada opetusta ja perheillä tukea kristilliseen kasvatukseen. Kuva Kirkon kuvapankki/Markku Pihlaja

Piispa Teemu Laajasalo vierailee Malmin seurakunnassa huomenna torstaina. Hän on kaikkien seurakuntalaisten tavattavissa Viikin kirkossa pidettävässä iltamessussa.

Viime syksynä Helsingin piispaksi valitulle Teemu Laajasalolle Malmin seurakunta on tuttu viime vuosilta.

-Malmi on Helsingin seurakuntayhtymän ylivoimaisesti suurin seurakunta ja monella tavalla tärkeä. Seurakunnassa on vuosien ja vuosikymmenten ajalta monia rakkaita tuttuja ja ystäviä työtovereina, luottamushenkilöinä ja seurakuntalaisina, piispa kertoo.

Vierailun päätavoitteena on tutustua molemmin puolin ja kuulla mitä seurakunnassa tapahtuu ja mitkä ovat  tunnelmat. Jatkossa piispantarkastuksia on noin 4 – 6 vuodessa ja ennen tarkastuskierrosten aloittamista ideana on käydä jokaisessa seurakunnassa tutustumassa väkeen.

Malmin seurakunnan mittavan koon piispa toteaa olevan varmasti sekä mahdollisuus että uhka.

-Kyllä isolla seurakunnalla on ainutlaatuisen leveät hartiat, joilla voidaan joustavasti vastata niin taloudellisiin kuin  toiminnallisiinkin haasteisiin. Toisaalta uhkana on se, miten paikallinen ääni tulee kuulluksi ja miten oma lähikirkkoidentiteetti voi syntyä.

Seurakuntien koon piispa Teemu Laajasalo kokee nykytilanteessa pääosin aika hyväksi.

-Joitain yksittäisiä muutoksia saattaa tapahtua, mutta

en kannata muutaman suurseurakunnan mallia. Seurakuntayhtymän tehtävä on tarjota hallintopalvelut kaikille seurakunnille ja sitä yhteistyötä varmaan on syytä kehittää, mutta en näe viisaana seurakuntien määrän itsetarkoituksellista vähentämistä, hän toteaa.

Seurakunnat Helsingissä ovat joutuneet ja joutuvat yhä supistamaan menojaan. Myös Malmin  seurakunnan alueella toimintatiloja on irtisanottu ja seurakuntakoteja suljettu.

Piispa toteaa uskovansa, että tiloista luopuminen on aina todella vaikea päätös seurakunnalle.

-Syynä juuri on tunnesiteet ja läheisyys. Taloudellisesti taas perusteet ovat usein aika helposti nähtävissä. Päätösvalta on seurakunnissa ja siellä täytyy punnita oikea ratkaisu toiminnan, talouden ja tilojen sopivaan balanssiin. Seurakuntalaisten kannalta on tärkeää, että heidän kanssa keskustellaan ja tilannetta kuvataan, eikä päätöksiä tehdä ihmisiä kuulematta. Tärkeää on myös, että löytyy vaihtoehtoisia tapoja siirtyä toisiin tiloihin tai tarvittaessa esimerkiksi vapaaehtoisvoimin osallistua tilojen ylläpitoon.

Siltamäen ja Tapulikaupungin uhan alla olevien seurakuntakotien käyttäjille piispa Laajasalo toteaa olevansa varma, että Malmin seurakunnalle eläkeläisjärjestöt ja seniorit ovat hyvin tärkeitä ja rakkaita.

-Uskon siihen, että yhdessä keskustelemalla ratkaisuja löytyy myös muutosten keskellä.

Taloudellisen tilanteen paranemiseen liittyy jäsenmäärän kasvu. Sen aikaansaamiseksi kaikkien kirkon jäsenten pitää yhdessä olla kiinnostuneita kirkon kehittämisestä.

-Kynnyksen pitää olla matala, mutta tarvitaan myös sisäänheittäjiä ja kutsujia. Se on meidän yhteinen tehtävämme. Viime kädessä kirkon tärkein tehtävä on kertoa Kristuksesta ja taluttaa ihmisiä taivaaseen. Se pitää tehdä niin, että korvat aukeavat eivätkä mene kiinni.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliVesipiipun pössyttelyä suitsittiin uhkasakolla
Seuraava artikkeliVaippakansan karnevaalit alkavat etkoilla