Tiukkoja aikoja

teija loponen

Kunnallisveron määrä on Helsingissä laskenut. Kunnallisveroon vaikuttavien tulojen määrän pieneneminen heijastuu ostovoimaan ja sitä kautta myös yritysten menestymiseen. Vuonna 2014 kunnallisveron alaiset tulot asuntokuntaa kohti olivat enää noin 42 100 euroa, kun vuoden 2014 rahan arvolla mitattuna kunnallisveron alaiset tulot olivat vielä vuonna 2000 noin 44 300 euroa. Korkein tulotaso henkeä kohti laskettuna on edelleen lapsettomilla pareilla, joiden keskimääräiset tulot ovat noin viidenneksen koko kaupungin keskitasoa korkeammat. Heikoin tulotaso on ollut yhden huoltajan talouksissa: heillä henkeä kohti lasketut tulot olivat noin puolet koko kaupungin keskiarvosta.

Eri alueilla saman perhetyypin tulot vaihtelevat melko paljon. Yksinasuvien tulot ovat Eteläisessä suurpiirissä lähes puolet korkeammat kuin keskimäärin kaupungissa. Itäisessä suurpiirissä ne olivat kymmenesosan keskitasoa alhaisemmat. Asuntokuntien määrä on kasvanut vuosituhannen vaihteeseen verrattuna etenkin Koillisessa ja Itäisessä suurpiirissä, kummassakin yksinasuvien osuus on ollut kasvussa.

Helsingissä oli 44 000 pienituloista asuntokuntaa vuonna 2014. Yhden hengen talouksissa pienituloiseksi lasketaan ne, joilla käytettävissä olevat tulot ovat alle 14 300 euroa vuodessa. Pienituloisten osuus väestöstä oli noin 12,1 prosenttia. Pienituloisissa asuntokunnissa asuvia lapsia oli 12 600. Heitä asuu runsaasti myös Koillisessa suurpiirissä.

Nämä tulotasojen erot näkyvät selvästi palveluiden käytössä. Matalampien tulotasojen alueilla ei asukkailla ole samassa määrin ostovoimaa ja mahdollisuutta käyttää palveluja kuin parempituloisilla alueilla. Se heijastuu suoraan myös yrittäjiin ja alueiden palvelutarjontaan. Esimerkiksi kauneushoitolat, kuntosalit ja kukkakaupat moni heikkotuloinen joutuu kokemaan ylellisyyksiksi, joihin ei ole varaa. Joulun lähestyessä paineet pienituloisimmilla lapsiperheillä kasvavat, ruoan pöytään saaminen on joululahjojen hankintaa tärkeämpää. Malmin seurakunnan diakoniatyö järjestää jälleen Lahja lapselle –keräyksen, johon voi osallistua hankkimalla vähävaraisten perheiden lapsille heidän toivomansa joululahjan. Lahjojen hankintaan osallistumista kannattaa jo pohtia, jos siihen on varaa.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliSurun ja rauhan kellot soivat aleppolaisille
Seuraava artikkeliYmpyräidea on innostanut liikennesuunnittelijaa