Viimeinen kesälomaviikko 1954 Wanhassa Puistolassa

Entisinä aikoina koulujen kesäloma käsitti kesäkuun, heinäkuun ja elokuun alusta loppuun. Mutta silloinpa käytiin koulussa ja työssä kuutena päivänä viikossa.

Kun lueskelen vanhoja päiväkirjojani, huomaan, että kasvioiden valmistaminen oli elokuun lopun viimeisten lomaviikkojen huolen aiheena. Kasveja piti prässätä tietty määrä ja merkitä kasviarkin oikeaan alakulmaan lipulle tiedot kustakin kasvista. Jotkut oppilaat taas valmistautuivat ehtolaiskuulusteluihin.
Meidän Puistolan poikajengillämme oli yhteinen leikkipaikka pihamme eteläisessä laidassa kiviaidan viereisessä rotkossa. Sinne me olimme valmistaneet luonnonkivistä ja tikuista ”kaupunkimme”. Autot olimme itse veistäneet puusta. Ostoleluja ei juuri ollut.
Olimme jakaneet toisillemme maailman maita, joiden nimissä esiinnyimme siellä leikkipaikalla. Meistä vanhin Matti oli saanut maakseen Suomen, Timo Ruotsin, Pertti Norjan, Ilkka Tanskan ja/tai Ranskan, Seppo Itävallan. Ryhmän ”ulkojäsenillä” ei ollut tällaisia ”omia maita”.  Vähitellen jaoimme toisillemme koko maapallon maat. Matti sai Ison-Britannian siirtomaineen, Timo koko Amerikan mantereen ja Ilkka Ranskan siirtomaineen jne.

Matilla ja Timolla oli siellä leikkirotkossa myös ”liittovaltio” Fuurman-Wuo. Tuota leikkipaikkaa nimitimme yleisesti ”Fuurmanniksi”.
Esiinnyimme ”omien  maidemme” nimissä kilpaillessamme vaikkapa pikajuoksuissa, kuulantyönnössä tai seiväshypyssä.
Valmistin käsin kirjoitettua sanomalehteä nimeltä ”Viime tiedot”. Kun siinä kerrottiin urheilukilpailuista, kilpailijat tulivat jokaisen ”omasta maasta”.  Viime tietojen uutisissa tuloksissa mainittiin ”oikean henkilön” nimi suluissa etukirjaimella tuon ”maanimen” jälkeen.

Tässä ovat tulokset kuulakisasta, joka pidettiin kesäloman päätteeksi 31.8.1954:

1. M. Rochell (M) 12.52,
2. F. Fuurman (T) 10.65,
3. P. Hogren (S) 10.25,
4. A. Pers (I) 7.18.

Otteita päiväkirjasta viimeiseltä kesälomaviikolta 1954:

Ke 25.8. Heitimme metsässä Ilkan kanssa minun puupölkystä sahaamaani kiekkoa. Pekka ja Martti olivat sienessä. Pekka putosi vintin portaissa.

To 26.8. Illalla valmistin  ”Viime tietoja”  ja kuuntelin radiosta selostuksia EM-kisoista. Isä, Ilkka ja Pekka olivat elokuvissa ulkoilmaesityksessä.

Pe 27.8. Olin isän kanssa kaupungilla Ajanmiehen alennusmyynnissä. Ostin myös kopiointipaperia ”Viime tietojen” tekoon. Hoidin Lauraa, joka sekoitti huonettani. Voitto Hellstén voitti EM-hopeaa (400 m 47,0).

La 28.8. Tervasimme kattoa. Se kävi vaikeaksi, kun ilma viileni. Urakan jälkeen riitti siivoamista. Radiossa kuulin, että Eeles Landström voitti seipään EM:n.

Su 29.8. Äiti ja isä kävivät naapurissa Vahtolammilla hautajaisissa. Lämmitin ruokaa ja katoin pöydän. Syötin myös pöydässä Lauraa, kun vanhemmat olivat poissa.
Ma 30.8. Valmistimme Ilkan kanssa ahkerasti kasvioita. Välillä kävin saunassa veivaamassa käsikäyttöistä pesukonetta. Matti ja Seppo kävivät leikkimässä ”Fuurmannilla”.

Edellinen artikkeliKaksi pienkerrostaloa ja hoivakoti ”Kapuntalon” tontille
Seuraava artikkeliPuhdistamo pesi jätevettä yli sata miljoonaa kuutiota