Puhdistamo pesi jätevettä yli sata miljoonaa kuutiota

Vantaanjoen varrella olevalta Viikinmäen puhdistamolta otetaan käyttötarkkailunäytteet keskimäärin kaksi kertaa viikossa. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Viikinmäen puhdistamossa puhdistetaan Helsingin, Vantaan keski- ja itäosien, Sipoon, Keski-Uudenmaan vesiensuojelun kuntayhtymän Mäntsälän Ohkolan kylän sekä Pornaisten alueen jätevedet.

Puhdistamoon viime vuonna tullut kokonaisjätevesimäärä kasvoi hieman edellisvuodesta ja oli yhteensä 101,4 miljoonaa kuutiometriä.

Määrä selviää tuoreesta Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n raportista ”Jätevedenpuhdistus pääkaupunkiseudulla 2015”, jossa esitetään Viikinmäen puhdistamon toimintaa. Raportin mukaan Viikinmäen puhdistamo täytti kaikki sille kymmenen vuotta sitten myönnetyn ympäristöluvan ehdot.

Laitoksella ei ollut viime vuonna puhdistamo-ohituksia lainkaan. Verkosto-ohituksia oli reilu 150 000 kuutiota. Ne olivat pääosin kantakaupungin sekaviemäröintialueella rankkasateiden aikaan.

Sekaviemäriverkoston ylivuodoista pääsi jätevettä vesistöihin 143 277 kuutiota. Siitä asumisjäteveden osuus oli noin 1,3 prosenttia. Luku oli noin 63 prosenttia enemmän kuin vuonna 2014. Nousun suurin yksittäinen syy eli kuormittaja oli Etelärannassa sijaitseva ylivuotokaivo, josta pääsee jo pienilläkin sateilla viemärivettä ylivuodon kautta mereen.

 

Kotitalouksien kemikaalit näkyvät puhdistamolla

Jätevedenpuhdistamolle päätyy kotitalouksien ja teollisuuden jätevesien mukana erilaisia haitallisia aineita, joita on esimerkiksi kotitalouksien pesu- ja puhdistusaineissa, tekstiilien suoja-aineissa, palonestoaineissa, elintarvikkeissa ja kuluttajien käyttämissä lääkkeissä.

Nämä aineet hajoavat puhdistusprosessissa, kulkeutuvat puhdistamolta vesistöön, sitoutuvat lietteeseen tai päätyvät ilmapäästöinä ilmakehään. Näiden aineiden pitoisuuksia ja niiden aiheuttamaa kuormitusta seurataan jätevedenpuhdistamoilla tarkkailuohjelmien mukaisesti.

Teollisuusjätevesien osuus Viikinmäen tulovirtaamasta oli viime vuonna noin seitsemän prosenttia.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliViimeinen kesälomaviikko 1954 Wanhassa Puistolassa
Seuraava artikkeliLauri Lehtinen nivoo kuvat ja tekstit yhteen