Huumeruiskut laatikkoon

huumeruiskuastia
Näitä keräysastioita on nyt asennettu Malmille molemmin puolin rataa. Kuva Päivi Kristiina Kärkkäinen

Malmille ilmestyi viime viikolla Ala-Malmin puiston ja Malmin torin lähistölle huumeiden pistämiseen käytettyjen ruiskujen keräysastioita.

Riitta Partanen rakennusvirastosta kertoo, että astioita sijoitellaan Helsingin yleisille alueille yhteistyössä päihdetyöjärjestöjen kanssa.

Keräysastioita oli alkuun esillä kokeiluluonteisesti Kallion alueella vuosina 2013-2014 ja noin viiteentoista laatikkoon kertyi noin 3000 neulaa. Hyvien tulosten perusteella Yleisten töiden lautakunta päätti astioiden käytön laajentamisesta koko kaupungin alueelle. Tavoitteena on saada käyttöön noin 50 keräysastiaa.

Rakennusvirasto vastaa astioiden hankinnasta, asennuksista ja huollosta. Yhteistyökumppaneina toimivat järjestöt ja yhdistykset vastaavat astioiden tyhjentämisestä ja vaarallisen keräysjätteen jälkikäsittelystä.

Astiaverkoston laajentaminen mahdollistaa käytettyjen neulojen jättämisen yleisillä alueilla turvallisesti paikkaan, jossa ne eivät aiheuta vaaraa alueiden muille käyttäjille ja josta ne hoidetaan asianmukaisesti eteenpäin. Rakennusvirasto tekee yhteistyötä sellaisten toimijoiden kanssa, jotka tekevät vertaistyötä suonensisäisten huumeiden käyttäjien parissa. Toiminnassa korostetaan vastuullisen käytön ja käyttäytymisen merkitystä.

Kesäkuun 2016 aikana uusia astioita on asennettu 14 kappaletta. Malmin lisäksi astioita on sijoitettu Kannelmäkeen, Töölöön, Kontulaan ja Itäkeskukseen.

Astioita asennetaan lisää, kun löydetään sopivia paikkoja sekä vastuullinen tyhjentäjätaho. Tällä hetkellä tyhjennyksistä huolehtivat Diakonissalaitos, Pelastusarmeija, Sininauha Oy, Vailla vakinaista asuntoa ry, Suomen Lumme ry ja Helsingin kaupungin Symppis.

Keräysastioiden lisäämisestä koko Helsingin alueelle aiheutuu kaupungille noin 15 000 euron investointikustannukset. Vuosittain astioiden ylläpitoon kuluu noin 3 000 euroa.

Lumme ry teki jo vuonna 2012 esityksen Helsingin kaupungille huumeruiskulaatikoista.

Malmille asennetut keräysastiat ovat herättäneet paljon huomiota sekä mielipiteitä. Asukkaat löytävät  keräysastioiden tulosta sekä hyvää, että huonoa. Laatikoiden pelätään heikentävän entisestään Malmin mainetta, mutta toisaalta ollaan tyytyväisiä siitä, että todennäköisesti huumeruiskuja on jatkossa vähemmän puistossa ja muualla maastossa.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKesä kokoaa
Seuraava artikkeliValtuusto: Malmin lentokentästä ei tehdä mielipidetutkimusta