Valtuusto: Malmin lentokentästä ei tehdä mielipidetutkimusta

Malmin lentokenttä Kuva Teija Loponen

Valtuustoaloite teettää pikaisesti puolueeton mielipidetutkimus siitä, mikä on helsinkiläisten kanta Malmin lentokentän rakentamisasiaan kirvoitti kaupunginvaltuuston keskustelemaan kentästä yli puoli tuntia viime keskiviikkona.

Valtuutettu Heimo Laaksosen (kok.) ja 19 muun valtuutetun allekirjoittama aloite oli jo aiemmin kaupunginhallituksessa päätetty tuoda valtuustoon ajatuksella, että asian käsittelyn voi lopettaa.

Valtuustossa Nuutti Hyttinen (ps.) ja Mika Raatikainen (ps.) halusivat, että tyrmätty aloite palautetaan uudelleen valmisteltavaksi, jotta lentokentästä saadaan ”aito ja kattava mielipide”. Laaksonen olisi tehnyt palautusehdotuksen itse, mutta hän ei päässyt kokoukseen toisen luottamustehtävänsä takia.

Hyttisen ja Raatikaisen ehdotus raukesi vähemmistöääniin 21. Enemmistö eli 57 valtuutettua kannatti valtuustokäsittelyn jatkamista. Tyhjää äänesti viisi. Demarit Eero Heinäluoma ja Osku Pajamäki eivät halunneet ilmaista mielipidettään, vaan pysyttelivät koko lentokenttäkäsittelyn ajan pois valtuustosalista.

Aloitteen kaaduttua Asko-Seljavaara teki Björn Månssonin (rkp) kannattamana ponsiesityksen, että tutkittaisiin mahdollisuutta selvittää Malmin lentokentän kulttuuri-, historia- ja luontoarvot ja vaikutukset kentän tulevalle käytölle.

Monen valtuutetun mielestä Malmin lentokenttää on vatvottu jo riittämiin, ja ponnessa toivotun kaltaista selvitystä tehdään jo tai on monin osin jo selvitetty. Seljavaara oli eri mieltä.

Kohahduksen aiheutti, kun Maija Anttila (sd.) vähätteli sitä, että Malmin lentokenttä on valittu Europa Nostran uhanalaisten kulttuuriperintökohteiden listalle. Anttila piti asiaa järjestettynä juttuna.

– Tietääkseni Nostra on sellainen järjestö, johon voi liittyä nimenomaan rahalla, Anttila iski.

Månssonin mielestä Anttilan väite oli röyhkeä.

Sirpa Asko-Seljavaara (kok.) totesi lakonisesti Europa Nostran olevan Euroopan investointipankin alaista toimintaa, joten tuskin Jan Vapaavuorella on asian kanssa tekemistä, kun Vapaavuori on aina vastustanut Malmin kentän säilyttämistä.

Ennen sanailua Helena Kantola (ps.) totesi, että siinä vaiheessa pitäisi jo huolestua, kun ulkopuolelta tullaan toteamaan, ettei täällä nähdä kaupungista löytyviä arvoja.

Pontta kannattanut Kantola katsoi myös, että on virheellistä puhua Malmin lentokentästä puutarhakaupunkina, koska rakennettuna Malmin lentokenttää voi asukastiheytensä perusteella verrata Punavuoreen tai Torkkelinmäkeen.

Asko-Seljavaaran ponnesta äänestettiin. Sitä kannatti 29 ja vastusti 20 valtuutettua. Tyhjää äänesti peräti 34. Koska ponsi ei saanut taakseen valtuutettujen enemmistöä, se kaatui, ja valtuusto päätti, että Laaksosen aloite on loppuun käsitelty.

Pirjo Pihlajamaa

Valtuuston kokouksen voi katsoa verkko-osoitteessa www.helsinkikanava.fi.

Edellinen artikkeliHuumeruiskut laatikkoon
Seuraava artikkeliKeltaista juhlaa Stadi Cupissa: MPS:n joukkueille kaksi mestaruutta