Turhia tapoja

Vuosi vaihtui viime viikolla monien kohdalla varsin perinteisissä merkeissä. Juhlittiin kuten aina ennenkin, ehkäpä ihan samassa seurassakin ja samoita herkkuja nauttien. Moni kipaisi ulos puolen yön lähestyessä ampumaan tai katsomaan ilotulitteiden ampumista. Se on yksi niistä perinteistä, joiden lopettamista voisi harkita. Ilotulitteet kun sisältävät useita kemikaaleja, jotka huonontavat etenkin tyynellä säällä melkoisesti ilmanlaatua. Ruuti, joka sisältää rikkiä, hiiltä ja kaliumnitraattia ja mahdollisesti myös kuparia ja strontiumia, saa aikaan savua, joka on epäterveellistä hengittää. Pienhiukkaset kulkeutuvat syvälle keuhkoihin ja aiheuttavat etenkin astmaatikoille oireita. Täysin terveetkin voivat kärsiä esimerkiksi silmien kirvelystä.

Kun vielä otetaan huomioon, että ilotulitteita ammuttiin viime torstainakin noin 30 000 kiloa ilmaan, on se myös melkoinen rahamäärä, joka haihtuu todella taivaan tuuliin. Tuolla rahalla saisi paljon järkevämpääkin aikaan. Ilotulitusrakettien ampumista ei vielä ole lähdetty kieltämään, vaikka ampumispaikkoja on jonkin verran rajoitettu turvallisuussyistä. Silmälääkärit eivät taitaisi olla pahoillaan täyskiellostakaan, sillä joka vuosi useampi ihminen loukkaantuu tulitteista ja usein vaarassa on juuri näköaisti.

Toki turhia perinteitä on muitakin. Vuoden vaihtuessa valetaan tinaa, josta jopa 90 prosenttia on lyijyä. Se on vaarallista niin ihmiselle kuin ympäristöllekin. Uudenvuodenlupauksia moni pitää turhina, koska harva pitää lupauksiaan tai noudattaa niitä muutamaa kuukautta pidempään. Monissa asioissa ollaan tapojen orjia ajattelematta sitä, onko joku asian tekeminen aina samalla tavalla viisasta. Muutos on toisinaan enemmän kuin tarpeen ja järkevää. Ehkä näin alkuvuodesta jokainen voisi pohtia, mitä turhia tapojaan voisi karsia tai muuttaa hyödyllisemmiksi itseään tai muita ihmisiä ajatellen. Harrastusten harkitseminen on aina hyvä vaihtoehto. Liikunta tai muu ryhmätoiminta lisää sosiaalista kanssakäyntiä ja se taas kohottaa mieltä ja sen myötä onnellisuutta. Valinnanvaraa löytyy!
Oikein menestyksellistä ja onnellista alkanutta vuotta 2016!

Päätoimittaja Teija Loponen