Muistolaattojakin voi bongata

KUVA TEIJA LOPONEN

Hyvin tiedetään, että meitä ihmisiä on joka lähtöön. Monet ovat vaistomaisesti erityisen kiinnostuneita joistakin asioista. Yhdet bongaavat lintuja, toiset autoja, kolmannet perhosia, neljännet seuraavat lentokentän reunamilla tavallisia ja harvinaisempia lentokoneita.

Paljon on meitäkin, joita kotikaupungin monipuolinen historia ja nähtävyydet kiinnostavat erityisen paljon. Toimittaja ja tietokirjailija Pauli Jokinen on koonnut avuksi mielenkiintoisen kirjan erilaisista Helsingissä olevista muistolaatoista. Ja niitähän riittää, vaikka kukaan ei niiden kokonaismäärää tiedä.

Rakennus, jonka seinässä on jokin muistolaatta, saa sitä kautta aivan erityistä merkitystä, historiallista syvyyttä.
Kirja on jaoteltu suurin piirtein kaupunginosittain kävelyreitteihin, joiden varrella on numeroituja laatta-kohteita. Kussakin kohdassa kerrotaan lyhyesti perustiedot itse muistolaatasta, sekä siitä henkilöstä tai tapahtumasta, johon laatta liittyy.

Jo heti sisällysluettelosta huomaa, että painopiste on kantakaupungissa. Siellä laattoja onkin eniten. Jonkin verran kuitenkin esitellään myös esikaupunkien muistolaattoja. Viikin Latokartanon pellon keskellä on muistolaatta Helsinkiä sodan aikana puolustaneen ilmatorjuntapatterin paikalla. Tulee heti mieleen, että muistomerkin ja muistolaatan välinen ero voi joskus olla häilyvä.

Koillisesta on vain muutamia esimerkkejä. Kirjassa esitellään Pihlajamäessä oleva ”Hyvästi markka”-muistolaatta. Malmin Kirkonkyläntiellä (kirjassa harmillisesti Kyläkirkontie) on ”Stadin peeston” eli kenttätykistöpatteriston muistolaatta. Malmin lentoasemalla sijaitseva sota-aikaan liittyvä muistolaatta esitellään, samoin kirjailija Aleksis Kiveen liittyvä muistolaatta erään talon seinässä Tapanilan aseman lähellä.

Koillisen kaupunginosissa olisi kyllä muitakin muistolaattoja esiteltäväksi. Ehkä se pitäisi tehdä paikallisin voimin. Iloisena uutisena voi tässä samalla kertoa, että pitkään kateissa ollut säveltäjä Erkki Melartinin muistolaatta on Pukinmäessä jälleen omalla paikallaan.
Pauli Jokinen: Muistolaattabongarin opas. Kävelyretkiä Helsingin historiaan. Minerva, EU 2015, 164 sivua, kuvitettu

Tero Tuomisto
kotiseutuneuvos ja Pukinmäki-seuran sihteeri