Taivaassa on reikä imaisee kirkon ympäristöasioihin

Viikin kirkko toimii ympäristöaiheisten keskusteluiltojen pitopaikkana vielä kahtena torstai-iltana. KUVA TEIJA LOPONEN

Viikin kirkolla järjestetään ympäristöaiheisten keskusteluiltojen sarja, jossa aiheina ovat muun muassa kuluttaminen, kirkon ilmastotyö ja eläinoikeusajattelu.

-Taivaassa on reikä-illat on järjestetty viime ja tänä vuonna yhteistyössä A Rocha – Kristityt luonnon puolesta ry:n kanssa, jonka hallituksessa itsekin istun. Uskonnollisesti motivoituneet ympäristötoimijat eivät välttämättä juurikaan poikkea muista toimijoista. Ympäristöongelmat ja huoli yhteisen kotiplaneetan tulevaisuudesta koskettaa meitä jokaista maailmankatsomuksesta riippumatta,  toteaa keskusteluiltojen isäntä, teologian opiskelija ja Malmin srk:n ympäristötyöryhmän jäsen Mikko Kurenlahti.
Hän lisää, että järjestössä teologinen ja ympäristökasvatuksellinen osaaminen yhdistyvät tavalla, joka mahdollistaa ongelmattomamman yhteistyön esimerkiksi paikallisseurakuntien kanssa.

-Kirkolla on yhä sekä merkittävä kasvatuksellinen että julkisen arvokeskustelijan rooli yhteiskunnassa, vaikka harva mieltää ympäristökasvatusta osaksi kirkon toimintaa, Kurenlahti huomauttaa.
Mikko Kurenlahti kokee ympäristöajattelun olevan erottamaton osa omaa hengellistä identiteettiään.

-Syön, juon ja hengitän minua ympäröivää maailmaa. Ajattelen, että meidät on luotu yhteyteen muun luodun kanssa, osaksi alati muuttuvaa elämänverkkoa. Toimimaan minua haastaa erityisesti kokemamme kriisin diakoninen ulottuvuus: ympäristöongelmien seuraukset koskettavat yleensä erityisesti kaikkein heikoimmissa oloissa eläviä ja tuottavat laajamittaista kärsimystä.

Renessanssin koirat on teemana 9.4. keskusteluillassa, jossa vieraileva teologian tohtori ja kirkkohistorian dosentti Esko M. Laine kertoo eläinten asemasta uuden ajan alussa.
-Kristinuskon, kuten myös laajemmin länsimaisen kulttuurin, historiassa on eläimiin liittynyt erilaisia asenteita, mutta usein ihmistä on pidetty luomakunnan kruununa, jolla on syystä tai toisesta ymmärretty olevan oikeus kohdella kaltoin muuta elämää. Tunnettu esimerkki on filosofi René Descartes, joka ajatteli eläinten olevan sieluttomia koneita, jotka eivät voineet kokea kipua tai kärsimystä. Toisaalta kristinuskon historiassa on esiintynyt myös eläinten puolustajia, joista tunnetuin on Franciscus Assisilainen, valaisee Kurenlahti.

23.4. aiheena on miten eläinoikeusajattelu vaikuttaa uskontulkintaan. Siihen paneutuu palkittu ja kiitetty esseisti, kolumnisti ja suomentaja Antti Nylén, joka on ottanut vahvasti kantaa eläinten oikeuksien puolesta. Nylén on katolinen feministi ja vegaani, jonka ajatukset ovat herättäneet niin ihastusta kuin vihaakin. Hänen kirjoituksissaan kristinuskon kärsimystä ja alistavia valtarakennelmia vastustava sanoma yhdistyy taisteluun eläinten itseisarvoisen olemassaolon ja sorrosta vapaan maailman puolesta.

Taivaassa on reikä –keskusteluillat pidetään Viikin kirkolla, Agronominkatu 5, kello 18. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.
Teija Loponen

Edellinen artikkeliEsittelyssä: Jarmo Keto (ps.)
Seuraava artikkeliAutoverhoomosta vuoden yrittäjä