Eläinten hyvinvoinnista riitti mielipiteitä

kansanedustajat
Paikalla olivat Mari Holopainen (vihr.), Terhi Peltokorpi (kesk.), Björn Månsson (rkp), Fatbarthe Hetemaj (kok.), Sinikka Vepsä (sd), Marja Rantanen (ps), Veronika Honkasalo (vas.) ja Tuulikki Tepora (kd.) KUVAT PIRJO PIHLAJAMAA

Koillishelsinkiläiset kansanedustajaehdokkaat istuutuivat asukkaiden tentattavaksi Moisiontien Medialukion auditorion penkeille viime torstaina.

Mari Holopaista lukuun ottamatta kaikki asuvat Koillis-Helsingin rajojen sisäpuolella.
Mikään yleisöryntäys tapahtuma ei ollut. Salissa oli noin kolmekymmentä asukasta.
Heillä oli kuitenkin niin paljon kysyttävää, että aikaa olisi voinut olla enemmänkin kuin kaksi tuntia tai vuolaasti puhuvat ehdokkaat olisivat voineet olla vastauksissaan ytimekkäämpiä.
Kaikki halusivat kuitenkin käyttää tilaisuuden tarkoin hyväksi ja tuoda esiin mielipiteensä.

Osa yleisöstä poistui sitä mukaa kun oli saanut vastauksen haluamaansa kysymykseen.
Osa yleisöstä poistui sitä mukaa kun oli saanut vastauksen haluamaansa kysymykseen.

Perinteisen avioliittokäsityksen kannalla tiukasti oleva ja aborttia vastustava Tuulikki Tepora ei hätkähtänyt, vaikka enemmistö ehdokkaista ilmoitti olevansa täysin päinvastaista mieltä hänen kanssaan.
Yleisökysymys äänikynnyksen muuttamisesta Viron malliin ei innostanut ehdokkaita.
– Tulee demokratiavaje, uskoi Veronika Honkasalo.
Kun esille tuli mielipide Malmin lentokentästä, jonka lakkautusta kukaan ei suurisanaisesti vastustanut, ehätti Terhi Peltokorpi kehumaan, että kepu on ainoa puolue, joka on julkisesti ilmoittanut olevansa kentän säilymisen puolella.
– Me myös, muistutti Björn Månsson rkp:n ulostulosta.

Yksi naisasukas kysyi hieman erilaisen kysymyksen, jossa ehdokkaiden erot alkoivat löytyä. Hän halusi tietää, mitä mieltä panelistit ovat Euroopan eläinsuojelulaista mukaan lukien tuotanto-, koe-  ja lemmikkieläimet.
– Tuotantoeläimiä kohdellaan huonosti. Kuluttajilla pitää olla mahdollisuus valita. Lihansyöntiä voi vähentää, lateli Mari Holopainen.
– Yhdyn edelliseen. Myös eläinkokeiden teossa on parantamisen varaa, jatkoi Terhi Peltokorpi.
Björn Månsson liki liikuttui kysymyksestä, koska perheen rakas koira oli kuollut vuosi sitten.
– Suomessa on hyvä tilanne, mutta aina on mätämunia joukossa. Olen huomannut, että rikkomuksissa on monesti taustalla ihmisen mielenterveysongelmat. Euroopassa on häpeällisen pitkät teuraskuljetukset, hän vastasi.

– Turkistarhaus pitäisi kieltää, mutta lääketeollisuuden eläinkokeet sallin. Siinä menee minun rajani, mietti Fatbarthe Hetemaj.
– Suomessa valvonta on aika hyvää, mutta EU:n pitäisi ottaa tiukempi kanta, totesi Sinikka Vepsä.
– Jos kaikki vähentäisivät lihansyöntiä kilon, ei Suomessa tarvitsisi miettiä tehotuotantoa, lateli Mari Rantanen, kreetalaisen katukoiran emäntä.
– Olen eri mieltä, etteikö asia olisi myös Suomen ongelma. Olen nähnyt kuvia sikaloista, huomautti Veronika Honkasalo Vepsän kommenttiin.
– Meille ihmisille on annettu vastuu eläinten hyvinvoinnista. Koulujen ruokalistojakin voi muuttaa. Täällä tuli jo hyviä ajatuksia, olen samaa mieltä, pohti asiaa Tuulikki Tepora.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliErällä tehokkaat jäähyväiset
Seuraava artikkeliVantaanjoen tulvariskisuunnitelma unohti Helsingin