Helle ja uteliaisuus täyttivät uimahallin

Malmin suosion vuoksi iltavalvojien määrä on nostettu yhdestä kahteen. Vaikka tungos on kova, on kaikille asiakkaille löytynyt pukukaappi, kertoo Jukka-Pekka Knuutinen. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Heinäkuun helteet ovat tuoneet Malmin uimahallille kävijöiden tulvan. Helteen lisäksi halli on vetänyt paikalle uteliaita, jotka haluavat tulla katsomaan, millaista peruskorjatussa hallissa on.

Malmin uimahalliremontti valmistui kesäkuussa. Yleisölle halli avattiin heti heinäkuussa. Sen jälkeen hallin henkilökunta on saanut paiskia töitä olan takaa, sillä kävijöistä ei ole ollut pulaa.
Suurin kävijäpiikki osui avajaisten jälkeisiin päiviin.
– Silloin täällä kävi noin kaksi tuhatta ihmistä päivässä. Sitten määrä tasoittui hieman ja nyt käyntejä on päivästä riippuen noin 1 400-1 700 päivässä, kertoo Jukka-Pekka Knuutinen Urheiluhallit Oy:stä.

Knuutinen sijaistaa Malmin hallin kesälomailevaa hallipäällikkö Ville Nummelinia.
– Olen tuurannut Malmilla monet heinäkuut ja se on aina vuoden vilkkain kuukausi. Nyt täällä on kävijöitä päivää kohti pari sataa aiempaa enemmän, laskee Siltamäen uimahallissa vakituisena hallipäällikkönä toimiva Knuutinen.
Heinäkuussa kävijöitä virtaa Malmille normaalia enemmän eri puolilta kaupunkia siitäkin syystä, että Siltamäki ja moni Helsingin kaupungin ylläpitämä halli on kesätauolla.
Siltamäki avattiin toista viikkoa sitten, mutta sinne ei Malmin tapaista ryntäystä ole tullut, mikä on Knuutisen mukaan jokavuotista.
– Siellä helle näkyy päinvastaisena ilmiönä. Ihmiset ovat paljon ulkona ja palaavat hallille sitten, kun ohjatut liikuntatunnit alkavat.
Kuluneen heinäkuun kokonaismääräksi Malmilla kirjautui yli 37 000 asiakaskäyntiä. Luku kattaa myös kuntosaliasiakkaat, joista ihan kaikki eivät käy uimassa.

Sana remontoidusta Malmista on levinnyt etenkin lapsiperheiden keskuudessa.

Malmin uimahallin kesäkauden helmi on takapihalta löytyvä auringonottopaikka ja lasten allas. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA
Malmin uimahallin kesäkauden helmi on takapihalta löytyvä auringonottopaikka ja lasten allas. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

– Peruskorjauksessa lastenallasta ja opetusallasta isonnettiin. Nyt täällä näkee yhdellä kertaa paljon perheitä.
Allasmuutosten lisäksi tehdyn remontin huomaa muun muassa siitä, että uimavalvojien koppi on siirretty seinän vierestä altaiden keskelle.
Täysin uutta on esimerkiksi opetusaltaan vieressä oleva vesihieronta-allas, jossa on erilaisia veden päällä ja alla olevia hierovia suihkuja. Pakaralihaksillekin on suunniteltu omansa, tosin vedenalainen istumapenkki vaatii vielä viilausta.

Kylmävesiallas on sijoitettu rapputason päälle lastenaltaan viereen. Siellä voi käydä viilentymässä, jos tropiikinkostea sisäilma tai pienempien altaiden 31 asteinen vesi alkaa kuumottaa.
Ison altaan kokoon muutoksia ei tehty. Se on edelleen 25 metriä pitkä. Allas kuitenkin purettiin remontissa palasiksi uuden tekniikan takia.
Koko hallitilan joka ikinen kaakelilaatta on vaihdettu ja niitähän riittää.
– Kyllä laattojen määrä jostakin paperista löytyy, jos lukua tarvitaan, Knuutinen virnistää.
Hallissa on tehty myös isoja uudistuksia, joita kävijät eivät näe.
– Vesitekniikka on nykyaikaistettu kokonaisuudessaan. Kaikki vedenpuhdistukseen liittyvä on uusittu, ja automatiikka säätelee kemikaaleja.
Automatiikan säätö on tiennyt jo muutenkin täystyöllistetylle henkilökunnalle lisäprässiä. Laitteisto pitää opettaa Malmin hallin tavoille, jotta se osaa jatkossa toimia itsenäisesti. Töitä lisäsi myös viime torstain napakka ukkonen, joka rikkoi valvontakameroita.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliPeltokorpi palaa eduskuntaan
Seuraava artikkeliTurvallista koulun alkua